Predstavljeni programi MESS-a, SVEM-a i Balet Fest-a

- Advertisement -

U okviru obilježavanja 27. marta, Svjetskog dana teatra, u Sarajevu su danas najavljeni i predstavljeni programi festivala MESS, Balet Fest Sarajevo i SVEM.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić je uz prigodnu čestitku kolegama umjetnicima istakao da će ovogodišnji MESS (28.9-7.10.) donijeti obilje kvalitetnog teatarskog izričaja.

Izdvojio je gostovanje eksperimentalne teatarske trupe iz Češke “Boca Loca Lab” čija će predstava “Europeans” i otvoriti ovogodišnji festival.

“Posebnu pažnju zaslužuje i jedan od najvećih svjetskih umjetnika Heiner Goebbels koji u Sarajevo dolazi s predstavom “Max Black” u izvedbi Theatre Vidy-Lausanne iz Švicarske”, kazao je Mustafić.

Najavio je i predstavu iz Bugarske, Gruzije i Italije. Vrlo interesantna bit će i ambijetalna predstava iz Kolumbije pozorišta “La Maldita Vanidad” koja će biti odigrana na tri lokacije u Sarajevu.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Mustafić je najavio i novi program u okviru MESS-a, MESS BALKAN CONTEKST.

Ističući odličnu suradnju s MESS-om, umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo najavila je treći festival baletskog izražaja koji će ove godine biti održan u septembru uz učešće brojnih umjetnika iz Rusije, Ukrajine, Turske, Brazila, itd.

“U okviru festivala bit će organizirane i različite radionice. Veoma sam sretna što je Balet Fest našao svoje mjesto u Sarajevu i BiH”, rekla je Papo.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Posebnu poslasticu za sve ljubitelje umjetnosti predstavlja i ponovno pokretanje festivala Sarajevske večeri muzike – SVEM.

Direktor SVEM-a Ninoslav Verber podsjetio je da je ovaj festival prvi put održan 1972.

“Organiziran je do 1990. Sada, 22 godine poslije, ponovo pokrećemo SVEM koji će biti održan od 8. do 12. maja. U okviru festivala sarajevskoj publici će se predstaviti vrhunski svjetski umjetnici, a završni koncert bit će upriličen u BKC-u. Nastupit će jedan od najboljih simfonijskih orkestara, orkestar RTV Slovenije uz izvedbu tenora Zorana Todorovića i sopranistice Sabine Cvilak”, najavio je Verber.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...