KulturaLife

Predstavom ‘Prva Čehovljeva predstava’ Dead Centra otvoren 61. festival MESS

0
Predstavom ‘Prva Čehovljeva predstava’ Dead Centra otvoren 61. festival MESS, Life.ba

“Prva Čehovljeva predstava” u produkciji Dead Centre teatra iz Irske, večeras je Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren 61. Internacionalni teatarski festival MESS.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković je obraćajući se publici kazao da su prošle godine u isto vrijeme, umjesto vijesti o dolasku pozorišnih trupa u Sarajevo, čitali vijesti o smrti prijatelja od koronavirusa.

– Godina u kojoj smo se nadali da ćemo slaviti 60. rođendan, pretvorila se u borbu da preživimo. Otkrili smo svi koliko smo ranjivi i bespomoćni, ali i koliko smo povezani i potrebni jedni drugima bez obzira na udaljenost – istakao je.

Naglasio je da su svi vidjeli kako izgleda svijet bez mogućnosti odlaska u teatar, kino i izložbu.

– Ali vidjeli smo i kako našoj planeti godi da se malo odmori od nas i našeg nemara. Ovakva vremena bude ono najgore, ali i ono najbolje u nama – poručio je.

Kreševljaković je istakao da je pozorište nezamislivo bez publike te da ima posebnu čast naaviti čovjeka koji je uz Festival MESS od najtežih dana te da je nesebično pokazivao koliko mu je umjetnost važna, a to je Bakir Nakaš.

LIFE:  U Sarajevu preminula Zilha Šeta

Nakaš je poručio svima da držie distancu, nose maske, budu zdravi i da se vakcinišu te je skidanjem medicinskog zaštitnog odjela nagovijestio je da će pandemija uskoro biti gotova.

Predstavom ‘Prva Čehovljeva predstava’ Dead Centra otvoren 61. festival MESS, Life.ba

Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 1. do 7. oktobra u Sarajevu, a ovogodišnje izdanje Festivala ugostit će produkcije iz Irske, Francuske, Srbije, Njemačke, Hrvatske, Ruande i Bosne i Hercegovine.

Slaveći teatar pod geslom “Show Must Go On”, ovogodišnji Festival će se odvijati u skladu sa epidemiološkim mjerama. Zbog toga je znatno reduciran broj raspoloživih mjesta za publiku.

Neposredno poslije predstava bit će organizirani razgovori umjetnika i publike.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like