Prenos predstava Metropolitan Opere iz New Yorka u Kamernom teatru 55

- Advertisement -

Svi ljubitelji opere će u Kamernom teatru 55 prvi put biti u prilici da uživo gledaju prenos predstava iz Metropolitan Opere u New Yorku u visokoj HD rezoluciji, a prva predstava “Aida” Giuseppea Verdia bit će emitovana 6. oktobra.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je danas na konferenciji za medije da je to jedinstven projekt koji su uspjeli realizirati uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država te da će ljubitelji u narednih godinu dana moći uživati u deset predstava te najveće svjetske opere.

Između ostalog, publika će moći vidjeti u visokoj rezoluciji tona i zvuka predstave “Samson i Dalila” Camille Saint-Saensa (20.10.), “Djevojka sa zapada” Puccinia Giacomoa (27.10), “Marine” Nicoea Muhlya (10.11) te “La traviata” Giuseppea Verdia (15.12.).

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Direktor Hadžihafizbegović danas je potpisao i Ugovor o sponzorstvu sa Općinom Centar Sarajevo u iznosu od 20.000 KM, ističući da je 10.000 KM planirano za nabavku opreme, a 10.000 KM za održavanje trećeg Međunarodnog teatarskog festivala “Dani Jurislava Korenića” od 1. do 8. decembra u Kamernom teatru 55.

Dodao je da će ovogodišnji predsjednik žirija Festivala biti Mustafa Nadarević, te da će posjetitelji moći pogledati predstave iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Zahvalio je načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću na izdvojenim sredstvima, naglašavajući da su upravo zbog ljudi koji posjeduju senzibilitet za kulturu uspjeli velikana Jurislava Korenića ‘vratiti na mjesto koje mu pripada’.

Između ostalog, Hadžihafizbegović je najavio 9. oktobra premijeru predstave “Tri sestre” u režiji Pjera Žalice u kojoj, među ostalima, igraju Dragan Jovičić, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Gordana Boban i Maja Izetbegović.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...