Prezentacijom programa MESS-a obilježen Svjetski dan teatra

- Advertisement -

Prezentacijom programa ovogodišnjeg 51. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS i čitanjem globalne poruke ”Teatar u službi čovječanstva”, autorice Jessice A. Kaahwa, direktor MESS-a Dino Mustafić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić i direktorica baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edina Papo obilježili su 27. mart – Svjetski dan teatra.

Mustafić je prezentirao goste i predstave ovogodišnjeg MESS-a i najavio zajedničke programske izvedbe MESS-a i festivala baletne umjetnosti ”Balet – fest Sarajevo”.

”Balet – fest Sarajevo i MESS su prirodno festivali blizanci i jedan dio programa najmjeravamo izvesti zajedno. U današnje vrijeme u BiH je najugroženija visoka kultura, ali nadam se da su vremena gašenja teatra iza nas te da će se značaj teatra vratiti u bh. kulturu”, kazao je Mustafić.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Dolac Malti: Automobil se zabio u tramvajsko stajalište

Edina Papo je dodala da BiH kroz festivale pokušava pokazati da ne zaostaje za Evropom u kulturnom pogledu, te da je cilj Festivala baleta očuvanje baletne umjetnosti, koja u Sarajevu postoji već 60 godina.

Internacionalni MESS festival će biti održan od 30. septembra do 9. oktobra u Sarajevu i Zenici programima takmičarskih kategorija World MESS, Mittel Europe i Children MESS, dok se ove godine sprema poseban program za selekciju festivala koja promovira mlade reditelje – Future MESS.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Saobraćajna nesreća kod zgrade Elektroprivrede

Mustafić je istakao da će ljubitelji teatra na ovogodišnjem MESS-u moći pogledati neke od svjetski poznatih predstava kao što su ”Julius Caesar”, autora Williama Shakespeara (World MESS), ”Oliver Twist”, autora Charlsa Dickensa (Dječiji MESS) i druge.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...