‘Princeza na zrnu graška’ upozorava na razmažene generacije

- Advertisement -

U Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 12. aprila premijerno će biti izvedena predstava “Princeza na zrnu graška” H.C. Andersena, u režiji Daniele Gogić.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta rekla je na konferenciji za medije da bajke i mitovi određuju i na neki način tumače našu svakodnevnicu, te obilježavaju ovogodišnji premijerni program ove pozorišne kuće.

Tako će nakon “Princeze na zrnu graška”, prve predstave za djecu koja se izvodi ove godine na sceni Pozorišta mladih, biti prikazane i “Antigona” u režiji Damira Kusture, kao i projekt Adisa Bakrača “Ljepotica i zvijer”.

– “Princeza na zrnu graška” je i jedna priča folklornog porijekla, nalazimo je kao perzijsko-arapsku legendu te u folkloru skandinavskih zemalja, odakle ju je Andersen preuzeo. U ovoj adaptaciji bavimo se pedagoškom funkcijom teatra na taj način da želimo skrenuti pažnju na razmaženost djece, kritički pristup medijima i načina na koje mediji utiču na oblikovanje mišljenja i stavova – rekla je Panjeta.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Mladi glumac Aldin Tucić koji tumači ulogu princa kaže da u ovoj predstavi žele dati do znanja da živimo u svijetu gdje ima dosta razmažene djece, za šta su krivi i roditelji i djeca.

– Moramo djeci dati više prostora da shvate šta je odgovornost. Da se malo pripreme za svijet oko njih, da ne bi dobili generacije koje će odustajati pri prvim poteškoćama – istaknuo je Tucić.

Rediteljica Daniela Gogić smatra da ova predstava koja je napravljena s lakoćom i uživanjem ima veoma jaku poruku, a to je da u odgoju djece treba postavljati granice.

– Postavili smo djecu kao centar svijeta i nisam sigurna da će oni imat koristi od toga – podvukla je Gogić.

Govoreći o režijskom pristupu, navela je da se trudila da tempo predstave bude brz, prilagođen djeci.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

– Koristili smo i video i to formu koja je moderna danas, kao što je šou za odabir najboljeg pjevača, najboljeg plesača i drugo. Pa smo mi napravili mali šou za odabir najbolje princeze za našeg princa – ustvrdila je Gogić.

U predstavi igraju Ida Keškić, Mario Drmać, Belma Lizde Kurt, Mirza Dervišić i Aldin Tucić, u filmovanom dijelu glume Alma Merunka, Ajla Cabrera, Narda Nikšić i Suada Ahmetašević, a audio deskripciju izvodi Elma Ahmeto.

Adaptaciju i dramatizaciju preradila je Daniela Gogić, scenograf i kostimograf predstave je Lena Samardžić, autor muzike Amir Šehić, dizajner Bernard Pavlinović, a fotograf, snimatelj i montažer filmovanog dijela predstave je Adnan Šahbaz. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin, piše Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...