„Između etike i estetike“ autora Midhada Kurtovića

- Advertisement -

U četvrtak, 18.04.2019. godine, u 19:30h u knjižari Buybook promovirana je knjiga „Između etike i estetike – eksplicitna po-etika Danila Kiša“ autora Midhada Kurtovića. Knjiga je nastala iz autorovog magistarskog rada koji je odbranjen na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pod mentorstvom nedavno preminulog profesora emeritusa, akademika Tvrtka Kulenovića.

Razgovor s autorom vodila je urednica knjige Kristina Ljevak. Knjigu je izdala izdavačka kuća Buybook (Sarajevo-Zagreb). Naslovnu stranicu knjige kreirala je grafička dizajnerica Aleksandra Nina Knežević. Promocija je održana u okviru specijalnog programa „Proljeće u Buybooku“.

Knjiga Midhada Kurtovića bavi se eksplicitnom poetikom Danila Kiša. U njoj se Kišovo viđenje književnosti nastoji rekonstruirati na temelju njegovih eksplicitnih poetičkih iskaza zabilježenih u žanrovski veoma raznovrsnim tekstovima: skice, bilješke i fragmenti; novinski članci; intervjui; govori; književni prikazi i književne kritike; književne polemike; eseji; ogledi i sl.

Kako Kurtović piše u svojoj knjizi: „U obilju kritičkih tekstova, koji se na ovaj ili onaj način osvrću na njegovo književno stvaralaštvo, Kišova proza sagledavana je iz mnoštva najrazličitijih uglova. Malo je pisaca s prostora bivše Jugoslavije o kojima se toliko mnogo pisalo. No, za razliku od literarnih, Kišovi kritički i teorijski tekstovi još uvijek nisu dovoljno istraženi.“

Nakon predstavljanja knjige autor je potpisivao knjige i družio se s posjetiocima.

Knjiga je dostupna u Buybookovim knjižarama, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba.

Foto: Imrana Kapetanović

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...