Prva gimnazija: Učitelji | Učenici | Umjetnici

- Advertisement -

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, 19. 09 – 19. 10. 2019.

U četvrtak, 19. septembra 2019. godine, u 20h u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine će biti  izložba djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH pod nazivom “Prva gimnazija: učitelji/učenici/umjetnici”.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ovom izložbom daje mali doprinos obilježavanju 140 godina od osnivanja Prve gimnazije, najstarije srednjoškolske ustanove u Bosni Hercegovini.

Izložbi je prethodilo šestomjesečno istraživanje u arhivima Umjetničke galerije BiH, Gradske biblioteke Sarajevo i Historijskom arhivu Sarajeva. Na osnovu raspoložive građe skoro u potpunosti su obrađene godine od osnivanja do početka Drugog svjetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Više je razloga za ovo vremensko ograničenje, ali su najvažniji bili karakter kolekcije Umjetničke galerije BiH, kao i ograničen izložbeni prostor.

Iako se zbog nedostatka građe za pojedine godine ne može tvrditi da su ovom izložbom obuhvaćeni svi umjetnici vezani za Prvu gimnaziju, može se sa sigurnošću utvrditi da su svi predstavljeni umjetnici pohađali Prvu gimnaziju, u njoj predavali ili, poput Branka Šotre, bili i učenici i učitelji.

Na izložbi će biti predstavljena djela 23 likovna umjetnika, kao i neki učenički radovi iz tog vremena.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Popis umjetnika/učitelja:  Milan Mališević, Josip Falta, Ferdinand Velc, Baltazar Baumgartl, Todor Švrakić, Savo Popović Ivanov, Petar Tiješić, Ante Matković, Sigo Sumereker, Vojislav Hadžidamjanović, Branko Šotra, Daniel Ozmo, Zoran Didek.

Popis umjetnika/učenika: Pero Popović, Jovan Bijelić, Karlo Mijić, Đoko Mazalić, Robert Jean Ivanović, Roman Petrović, Kosta Hakman, Hakija Kulenović, Vojo Dimitrijević, Antun Šojat, Fuad Arifhodžić, Behaudin Selmanović, Predrag Furtula.

Od svog osnivanja pa do danas, Prva gimnazija je neizostavan dio istorije grada, a njen značaj za kulturnu istoriju Bosne i Hercegovine ogroman.  O tome svjedoči i ova izložba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...