KulturaLife

Prvog dana Festivala književnosti Bookstan predstavljene tri knjige

0
Prvog dana Festivala književnosti Bookstan predstavljene tri knjige, Life.ba

Peti Međunarodni festival književnosti Bookstan u srijedu je otvoren predstavljanjem knjige “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića.

Knjiga je predstavljena u razgovoru autora, koji se publici javio putem Zooma, i novinara Edina Salčinovića koji je prisustvovao u kinu Meeting Point.

Roman je svojevrsni nastavak prethodnog romana “Schindlerov lift” koji je osvojio važne i cijene književne nagrade u regionu. U toku razgovora autor je obradovao publiku informacijom da su u toku pripreme za predstavu prema ovom romanu i da od 1. decembra zvanično kreću probe. Režiju predstave potpisuje Kokan Mladenović. Govoreći o svom novom romanu “Što na podu spavaš” Cvijetić je sebe nazvao “postjugoslovenskim Kišovcem” misleći pri tome na velikog Danila Kiša i ističući da se samo jezikom možemo približiti nekoj vrsti ludila koje nam se uporno događa, posebno u posljednje vrijeme.

U nastavku programa, također u kinu Meeting Point, uslijedilo je predstavljanje nove zbirke poezije Gorana Samardžića, nagrađivanog bosanskohercegovačkog pisca i suvlasnika izdavačke kuće Buybook. U razgovoru s Dragoslavom Dedovićem predstavljena je zbirka “Bela” na kojoj je autor radio preko dvije godine i posvetio je nedavno preminuloj majci.

Prvog dana Festivala započela je panel diskusija pod nazivom “Endgame” u kojoj su učestvovali Florence Hartman, Peter Maass, David Rohde, Julian Borger, a moderirao je Chris Keulemans. Svi učesnici javili su se putem Zooma i iz različitih dijelova svijeta razgovarali o ratu u Bosni i Hercegovini, godinama koje su prošle od tada, svom novinarskom radu zahvaljujući kojem je svijet čuo o jednoj od najvećih tragedija u svijetu – genocidu u Srebrenici. Na kraju razgovora David Rohde pozvao je sve mlade novinare iz Bosne i Hercegovine koji se žele baviti ovom temom vrijednom pažnje da mu se jave jer iza njega stoje godine istraživanja i pisanja.

LIFE:  Sarajevo Unlimited – Jesmo li spremni za 4.0 doba?

Zvanično otvaranje Festivala upriličeno je na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta

U razgovoru Benjamina Mosera i Bore Kontića predstavljena je knjiga “Sontag: život i djelo” za koju je Moser ove godine nagrađen Pulitzerovom nagradom u oblasti biografije. Knjiga je objavljena u izdanju Buybooka, prevod potpisuje Senada Kreso i predstavlja velik izdavački poduhvat s obzirom da se radi o knjizi od preko 700 stranica i sa dva bloka fotografija. Autor je izrazio posebno oduševljenje što je razgovor upriličen na Trgu koji nosi ime po Susan Sontag, koja je Sarajevo vidjela kao evropskog predstavnika multikulturalnosti i antifašizma, saopćeno je iz izdavačke kuće Buybook.

Facebook komentari


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like