Radio And Juliet otvara drugi Balet Fest Sarajevo

- Advertisement -


Predstavom “Radio and Juliet” koreografa i reditelja Edwarda Cluga u izvedbi ansambla Slovenskog narodnog gledališča Maribor večeras će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti otvoren drugi Balet Fest Sarajevo, koji će trajati do 3. oktobra.

“Radio and Juliet” je autorski rad koreografa Cluga, umjetničkog direktora Baleta Slovenskog narodnog gledališča Maribor, prema čuvenoj Šekspirovoj tragediji “Romeo i Julija”. Clug je koreografiju uradio na muziku jedne od najuspješnijih alternativnih rock grupa prošlog stoljeća “Radiohead”.

Edward Clug je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je predstava do sada izvođena u mnogim zemljama regije i svijeta, među kojima su i Belgija, Francuska, Izrael, Južna Koreja, Kanada, Kolumbija, Holandija, Portugal, Rusija i Singapur.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan još jedan skup podrške Palestincima: Svijet spava i nakon 35.000 mrtvih u Gazi

“Predstava “Radio and Juliet” nastala je 2005. godine i do danas je postala brend Mariborskog baleta. Već se približavamo njenoj 100. izvedbi. U Sarajevu nastupamo već treći put, zadnji je bio s predstavom “Europa danas”, kazao je Clug.

Umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edina Papo navodi da će festival jedne od najstarijih plesnih umjetnosti u ovogodišnjem izdanju ponuditi nastupe ansambala iz Srbije, Njemačke, Rusije, Slovenije, Belgije, Holandije i BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

“Uzori za ovaj 2. Balet Fest Sarajevo bili su mi veliki festivali u regionu, kao što su u Mađarskoj, Italiji i Srbiji, ali sam se ugledala na svjetske baletne centre – Štutgart, Pariz, Moskvu i Sankt Petesburg. Sve predstave na ovom festivalu su posebne, a ljudi koji igraju iza sebe imaju iznimno iskustvo i veliki broj izvedbi”, istaknula je Papo.

Predstave “Gardenia” reditelja Alaina Platela iz Belgije i “Pakao” reditelja Emia Grecoa i Pietera C. Scholtena iz Holandije bit će izvedene u saradnji i u okviru programa 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...