Radnja na uglu otvara 56. umjetničku sezonu Kamernog teatra 55

- Advertisement -

U četvrtak, 15. septembra u 20 sati, osmom izvedbom predstave Francoisa Lunela „Radnja na uglu“ bit će otvorena 56. umjetnička sezona Kamernog teatra 55. Predstave koje će se i u ovoj sezoni zadržati na repertoaru su „Žaba“, „Krokodil Lacoste“, „Umri muški“, „Helverova noć“, „Bolest porodice M“, „Bog pokolja“ i „Kamen“, dok su u planu i dvije nove predstave „Šta smo to učinili?“ Joel Pommerata i „Sumnja“ John Patrick Shanley-ja, koje će režirati Dino Mustafić i Selma Spahić.

„Šta smo to učinili?“, predstava je koja se bavi otuđenosti roditelja i djece, a rad na ovoj predstavi počet će sredinom oktobra, dok je premijera predviđena za sredinu decembra. Predstava „Sumnja“ u režiji Spahićeve trebalo bi da ima premijeru na proljeće, dok će se uložiti i dodatni napori da se do kraja sezone održi i treća premijera. U svojstvu aktuelnog vršioca dužnosti direktora Kamernog teatra 55, glumac Dragan Jovičić istakao je da će u ovoj teatarskoj kući posebna pažnja biti posvećena mladim ljudima. „Predstave koje ćemo igrati ticat će se i glumaca i publike“, istakao je Jovičić uz napomenu da glumački ansambl ovog teatra čini deset mladih glumaca i glumica koje jako cijeni. Iako je najavio nove predstave objasnio je i kakvo je stanje u ovoj kući i rekao: „Za nove projekte mi trenutno nemamo ni marke“.

Najavljujući sutrašnju izvedbu „Radnje na uglu“, glumica Vanesa Glođo istakla je da u ovoj romantičnoj komediji sve vrijeme na sceni kompletan glumački ansambl, sa kojim je istinsko zadovoljstvo raditi. „Publika sa ove predstave odlazi nasmijana i sa željom da se vrati u teatar“, istakla je Glođo uz napomenu da je predstava primjerena i za mlađu publiku.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Kao član ansambla, glumac Muhamed Hadžović istakao je zadovoljstvo igranja u predstavi zbog toga što se bavi odnosom među ljudima koji smo zaboravili i elementarnom ljudskošću. Njegov kolega, Boris Ler dodao je da svakodnevne scene nasilja sa kojim živimo jesu razlog zbog kojeg se ovakve predstave trebaju igrati. „Ova predstava je proizvod protiv zla koje nas okružuje. Ona dokazuje da ljubav postoji“, zaključio je Ler.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Do kraja mjeseca na repertoaru Kamernog teatra 55 bit će izvedene i predstave „Umri muški“, „Krokodil Lacoste“, dok će predstava „Žaba“ gostovati u Ilijašu i Žepču. Krajem mjeseca bit će upriličeno i tradicionalno gostovanje Ateljea 212 iz Beograda, ovaj put sa predstavom „Čekaonica“ u režiji Borisa Liješevića.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...