Kultura

‘Romeo i Julija’ BNP Zenica 24. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
‘Romeo i Julija’ BNP Zenica 24. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, Life.ba
Ilustracija nps.ba

Nakon uspješne premijerne izvedbe i ljetne festivalske turneje, predstava “Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorište Zenica u ponedjeljak, 24. decembra, bit će izvedena i na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sarajevsko gostovanje ove predstave je njeno prvo bosanskohercegovačko gostovanje, a na dosadašnje gostujuće izvedbe ove predstave, brojna festivalska publika u Budvi i Baru tokom ljetnih mjeseci prethodne sezone nije ostala ravnodušna, navode iz BNP Zenica.

Predstava “Romeo i Julija” u režiji Selme Spahić skoro u potpunosti je oslonjena na tijela glumaca i glumica čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica, gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

LIFE:  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pruža potpuni užitak posjetiteljima - osim obilaska muzeja, uživajte u OVOM!

Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije.

Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

Fena


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like