Kultura

‘Romeo i Julija’ BNP Zenica 24. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Ilustracija nps.ba

Nakon uspješne premijerne izvedbe i ljetne festivalske turneje, predstava “Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorište Zenica u ponedjeljak, 24. decembra, bit će izvedena i na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sarajevsko gostovanje ove predstave je njeno prvo bosanskohercegovačko gostovanje, a na dosadašnje gostujuće izvedbe ove predstave, brojna festivalska publika u Budvi i Baru tokom ljetnih mjeseci prethodne sezone nije ostala ravnodušna, navode iz BNP Zenica.

Predstava “Romeo i Julija” u režiji Selme Spahić skoro u potpunosti je oslonjena na tijela glumaca i glumica čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica, gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

LIFE:  'Zašto je poludeo gospodin R?' najbolja predstava Mostarske liske

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije.

Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

Fena

Facebook komentari

Hoeness: Ribery na kraju sezone napušta Bayern

Prethodni članak

Crtica iz muzeja oldtimer traktora

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Kultura