Samostalna izložba i perfromans „Sonus Visualis“, Vanje Solakovića – VAX (Vanja Art X) u galeriji „Zvono“!

- Advertisement -

U srijedu 13.10.2021 u 19:00 sati je otvorenje samostalne izložbe VAX (Vanja Art X) – Vanje Solakovića, pod nazivom „Sonus Visualis“, u galeriji „Zvono“ koja se nalazi u prostoriji galerije „Charlama depot“ u Skenderiji.

Izložba i performans „Sonus Visualis“, što na latinskom znači „vizualni zvuk“, je ujedinjenje umjetnikove autentične likovne umjetnosti, izloženih ekspresivnih crteža i muzičkog performansa, u obliku jam sessiona (Improviziranog muziciranja).

„Umjetnost X“ predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu, ali i u zaseban kombinovani medij. Na taj način, umjetnik Vanja Solaković prezentira jednu vrstu posebnog, ali na svoj način i praiskonskog rituala, čiji je konačni cilj pronalazak čiste artističke niti, kroz ogoljene impulse, koji diktiraju slijed zbivanja samog performansa. U muzičkom performansu će učestvovati tri aktera: Jan Delić (Bubnjevi), Alem Brka (Bass gitara) i Vanja Solaković (Električna gitara). Likovni dio izložbe, sastoji se od kolekcije crteža, kojima su prikazani originalni umjetnikovi simboli i totemi, izrazito organske forme.

PROČITAJTE JOŠ:  Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Također, bit će izložene skice i „brzi crteži“, kao zapis umjetnikovog ekspresivnog impulsivnog djelovanja na papiru.

Vanja Solaković je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajavu. Kroz svoje obrazovanje i dugogodišnji angažman na likovnoj i muzičkoj sceni umjetnik istražuje pretežno spoj vizuelnog sa zvukom. Vanja Solaković je poznat u javnosti i kao frontmen sarajevskog alternativnog benda Činčila s kojem također kombinuje likovnu umjetnost i zvuk, najviše preko video spotova, performansa i kostimografije.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužilaštvo KS traži pritvor za Džana Hukelića zbog pucnjave na Kovačima

„Uvijek me interesovao trenutak kao glavni faktor izražaja, i upravo zbog toga sve što radim pokušavam zabilježiti impulsivno u momentu. To najbolje uspijevam preko performansa, muzičke improvizacije i stvaranja likovnih radova, koji nastaju spontano bez pretjeranog promišljanja i planiranja. Stvaram pretežno oblike koji su vođeni čisto mojim impulsima i energijom, jer na taj način najbolje dolazim do prenošenja čiste emocije koju u datim momentima osjetim. Oblik koji čujem i zvuk koji vidim je ono što čini moje umjetničke radove“, rekao je Solaković.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...