Samostalna izložba Vanje Solakovića “The Shape of Sound”

- Advertisement -

U Galeriji savremene umjetnosti „Brodac“ u Sarajevu, 13. aprila, u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba Vanje Solakovića, koji je poznat i kao frontmen popularnog sarajevskog benda Činčila. U svome radu Vanja Solaković istražuje spoj likovne umjetnosti i muzike, te performativnim djelovanjem u vidu izvođenja improvizovane eksperimentalne muzike u momentu, on objedinjuje prostor sa likovnim djelima i zvukom.

Potraga za spiritualnošću i kosmičkim savršentvom ključni je koncept stvaranja Vanje Solakovića, koji u svojoj umjetnosti ističe ambijent i momenat kao medij kroz koji stvara i u kojem stvara.  Solaković pokušava svojim performativnim pristupom da stvori jednu posebnu atmosferu, koja služi kao filter za tumačenje njegovih djela. Stvarajući posebnu atmosferu koja cirkuliše kroz prostor, umjetnik proizvodi zvuk po slobodnom nahođenju, upijajući energiju momenta i transformišući je u kombinaciju apstraktnih zvukova sa konkretnim ritmičkim i melodijskim elementima, praćenim distorzijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Figuracija se javlja u obliku izloženih umjetnikovih skulptura i slika.

Suštinska namjera umjetnika je da ovom izložbom stvori i prikaže jedinstvo zvuka i oblika, njihovu konstantnu interakcija u prostoru, te transformaciju energija i njihovo kanalisanje, kroz umjetniku svojstven ritual koji izvodi, vraćajući se tako prapočecima i esencijalnoj spiritualnosti svih živih bića.

Vanja Solaković je rođen 08.11.1990. godine, u Sarajevu.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Završava osnovnu školu „Isak Samokovlija“ 2005. godine, a zatim upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek tekstilni dizajn.

Nakon završetka srednje škole, 2009. godine, upisuje Likovnu Akademiju u Sarajevu, diplomira na odsjeku kiparstvo 2016 godine, te magistrira 2017 godine na istom odsjeku.

Vanja Solaković se bavi muzikom, performansom i mnogim drugim umjetničkim izražajima. Frontmen je sarajevske grupe Činčila sa kojom izvodi mnogobrojne koncerte i umjetničke performanse.

Na svoja djela, Vanja Solaković gleda, kao na dnevnik koji opisuje njegova unutrašnja stanja u datim momentima i životnim periodima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...