KulturaLife news

Saradnja BKC TK i umjetnika iz Banje Luke: U Tuzli otvorena izložba likovnih djela ‘Šibovi’

0
Saradnja BKC TK i umjetnika iz Banje Luke: U Tuzli otvorena izložba likovnih djela ‘Šibovi’, Life.ba

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona sinoć je otvorena Izložba umjetničkih slika i instalacija “Šibovi” koja je rezultat potpisanog sporazuma o saradnji JU BKC TK i Fakulteta lijepih umjetnosti iz Banje Luke.

U sklopu izložbe, koja je postavljena u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli,  predstavljeno je 60 slika i instalacija, među kojima jedna skulptura i mozaik koji su rezultat rada profesora i studenata fakulteta, a najvećim dijelom se radi o likovnim djelima priznatih umjetnika iz regiona, nastalim u okviru likovne kolone “Šibovi”, koju Fakultet lijepih umjetnosti iz Banje Luke organizuje već pet godina, saopćeno je iz Javne ustanove BKC TK.

– Ovo što vidimo je dio našeg pedagoškog rada, koji za cilj ima to da naši studenti pored teoretskog i praktičnog rada koje usvajaju kroz redovna predavanja, dobiju jedno iskustvo kroz učešće na kolinijama zajedno s umjetnicima srednje generacije iz cijelog regiona, koji su vrlo uspješni u svom radu. Tu vrstu iskustva nije moguće dobiti kroz udžbenike, a izuzetno je važno za stvaranje karijera naših studenata nakon završenog fakulteta – istakla je Nataša Petrašević Žole, akademska vajarka i dekan Fakulteta lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta iz Banje Luke.

U okviru izložbe svoj instalaciju „Food and art“ predstavila je Selma Prelić iz Lukavca, studentica ovog fakulteta, koja je napravila zanimljivu kombinaciju mrtve prirode i tradicionalne hrane.

– Radila sam u kulinarstvu koje me kao i dekoracija hrane mnogo zanimalo. Studiranje na likovnoj akademiji mi je pomoglo da spojim tu svoju ljubav prema umjetnosti i kuhanju. Uživam da kuham, a posebno me inspirišu stari recepti za pripremanje hrane koje pokušavam da modernizujem, dodajući im nove ukuse i izglede prezentirajući ih u kombinaciji sa starim ramovima, cvijećem i zelenilom – rekla je Selma Prelić.

LIFE:  Delić: Refundirat ćemo Vijeću ministara BiH 880.000 KM prihoda od viza

Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK je istakla zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje sa spomenutim fakultetom, koja je rezultirala izložbom kao prvim korakom u planiranoj saradnji.

– Drago nam je što smo uspjeli napraviti konekciju i sa umjetnicima i iz tog dijela naše države. Do saradnje je došlo na osnovu preporuke našeg dugogodišnjeg saradnika Branislava Lukića Luke. Izložba koju nudimo našim posjetiljima je samo jedan segment dogovorenih aktivnosti, a naredni će biti zajednička realizacija naučnih skupova koji će tretirati aktuelne teme iz oblasti kulture i umjetnosti – kazala je direktorica JU BKC Tuzlanskog kantona.

Izložbu, koja će posjetiteljima BKC TK-a biti dostupna do sredine juna, otvorio je akademik Enver Mandžić, a na otvaranju je svoje stihove govorio tuzlanski književnik Nihad Mešić River.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like