Sarajevo: MESS sa balkona Narodnog pozorišta proglasio Evropsku republiku

- Advertisement -

Internacionalni teatarski festival – Scena MESS danas je sa balkona Narodnog pozorišta u Sarajevu, zajedno sa ostalim građanima i građankama Starog kontinenta, u okviru “The European Balcony Project“, manifestom koji je preveden na više od 20 jezika, proglasio Evropsku republiku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uposlenice i uposlenici MESS-a snimili su video u kojem su pročitali manifest na bosanskom jeziku i proglasili Evropsku republiku.

“The European Balcony Project“ je projekat koji je nastao u maju ove godine. Nastao je iz ideje nekih od najpriznatijih evropskih umjetnika i umjetnica kao što su Milo Rau, Robert Menase, Elfrid Jelinek, Dubavka Ugrešić… Odlučeno je da 10. novembra, upravo na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici i učesnice projekta, koji su umjetnici i umjetnice nastanjeni širom Evrope, proglase Evropsku republiku manifestom koji je preveden na više od 20 jezika.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Čitanje manifesta se održalo simultano na balkonima mnogih evropskih pozorišta u Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Francuskoj, Srbiji…, navode iz MESS-a.

“Proglašavamo da je svako ko se trenutno nalazi u Evropi stanovnik Evropske republike. Shvatamo i prihvatamo našu odgovornost za zajedničke tekovine i svjesni smo činjenice da je bogatstvo Evrope bazirano na eksploataciji drugih kontinenata i gušenju drugih kultura vijekovima“, jedna je od poruka manifesta.

Festival MESS, kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini, rado je uzeo učešće u ovom projektu upravo zbog poruka koje su poslane manifestom, te zbog toga što politika festivala dijeli iste vrijednosti koje promoviše i, danas proglašena, Evropska republika.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

“Bosna i Hercegovina, kao država na kojoj je Evropa potpuno zakazala 90-ih, zasigurno je pravo mjesto sa kojeg se šalju poruke kojima izražavamo nadu da borba za istinske ljudske vrijednosti još uvijek nije okončana. Posebno mi je drago da smo mi ovu poruku poslali sa balkona Narodnog pozoriša u Sarajevu, ispred Trga Susan Sontag, koja je upravo o ovim stvarima kojima se manifest bavi, govorila tih kobnih 90-ih godina“, kazao je Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...