Sarajevo: Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

- Advertisement -

Na početku prijepodnevnog programa 23. međunarodnog sajma knjige i učila i 11. bijenala knjige “Do posljednjeg slova”, koji se održava u Sarajevu, obilježen je 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava, čitanjem prigodne poruke generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove.

U Bosanskoj kući dvorane „Mirza Delibašić“ predstavljena je knjiga Arnele Kordić „Potraži me“. To je druga knjiga ove mlade autorice podijeljena u pet ciklusa pjesama o domovini, mladalačkoj ljubavi, najbližima, osjećajima i spomenicima. Izdavači „Printcom“ i „Bosanska riječ“ iz Tuzle promovirali su knjigu Vahide Šeremet „Hasanaginca“. Radi se o novoj verziji poznate poeme, koja govori o ljubavi na snažniji, uzvišeniji i metaforičniji način.

Autorica je istraživala žensku verziju drame i patnju žene. Knjiga je prevedena na šest jezika, a očekuje se prijevod još na pet jezika. Izdavačka kuća VBZ Sarajevo promovirala je knjigu Josipa Mlakića, „Ljudi koji su sadili drveće“. Radi se romanu koji govori o ljudima koji misle da su preživjeli rat, a umiru poslije rata. Roman postavlja pitanje smisla i besmisla u novoj društvenoj paradigmi. U Bosanskoj kući Sajamske dvorane Izdavačko knjižarsko društvo University press Sarajevo predstavilo je knjigu prof.dr. Silvana Moecklija „Politički sistem Švajcarske – kako funkcioniše, ko učestvuje, čime rezultira“, čime su željeli pokazati kako je Švicarska od siromašne zemlje došla do ranga onih najbogatijih, a u tome je sigurno ulogu odigrao i njihov politički sistem. Izdavači System Comics iz Beograda i Planjax Sarajevo promovirali su izdanja Filipa Andronika „Amnezija 2: porijeklo“, te Emira Pašanovića i Esmira Prlje „Amnezija mali“.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

‘Amnezija 2’ je nastavak priče o superjunaku koji gubi pamćenje, a koji je nastao kao parodija na američke apsurdne junake. ‘Amnezija mali’ je priča o osnovcu koji ima iste osobine.

TK društvo Šahinpašić predstavilo je knjigu Jasmine Ćosić „Dah sretnog i zdravog života“. Priručnik za mlade koji žele pronaći snagu u samima sebi, a ne u okolini, govori o tome kada osoba ide putem vlastitog zadovoljstva ona postaje tvrđava neovisna o vanjskim uticajima. Izdavačko preduzeće „Svjetlost“ d.d. Sarajevo promoviralo je knjigu Bakira Tanovića „Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva“ 2011. Radi se o temeljitom prikazu dešavanja u tom periodu iz nekih novih uglova, koji ima enciklopedijsku vrijednost. Nedžad Ibrišimović promovirao je svoj novi roman „El-Hidrova knjiga“ u vlastitoj nakladi.

PROČITAJTE JOŠ:  Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

– Svaka knjiga je od slova, a ova se mogu jesti i piti i udisati, a svakako i čitati. Čitati i živjeti je jedno te isto, kazao je Ibrišimović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...