Sarajevo: Otvoren 23. sajam knjige i 11. bijenale učila

- Advertisement -

U Centru Skenderija svečano je otvoren 23. sajam knjige i 11. bijenale učila. Manifestaciju, koja se održava pod motom “Do posljednjeg slova”, prigodnim govorima otvorili su akademik Abdulah Šarčević, predsjednik  Udruženja izdavača Ibrahim Spahić, direktor IK Šahinpašić Tajib Šahinpašić i direktor Centra Skenderija Suad Džindo. Prigodne stihove govorio je glumac Miodrag Trifunov. U eseju “Do posljednjeg slova” Šarčević je govorio o značaju i ljepoti pisane riječi.

“Ono duhovno koje izvire iz težnje čovjeka ka onom najvišem sabrano je u knjigama koje nisu izgubile jednu veliku bitku. Čudesna isprepletenost knjige i čitalaca jest po sebi opiranje frivolnosti duha. Ona je opiranje zlu dubinom avanture i odvažnosti duha, umom, ljepotom, ne mržnjom i osvetom”, rekao  je Šarčević.  Šarčević je istakao da Sarajevo s idejama humanizma, kreativnosti, sa ovim Sajmom, prerasta u evropski grad kulture, urbaniteta …

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

I ove godine sajam knjige će ugostiti dvije dvorane Centra Skenderija – sajamska dvorana i dvorana “Mirza Delibašić”, na 8.000 kvadratnih metara.  Ove godine na Sajmu  će najbrojniji biti izlagači iz BiH, i to iz svih njenih krajeva.

Pored BiH, tu su tradicionalno i izlagači iz Srbije, kao najbrojniji od zemalja regije, te Hrvatske i Crne Gore. Posjetioci će moći kupiti knjige po najvećim popustima do sada,  pratiti brojne promocije knjiga koja priređuju organizatori i izdavači, okrugle stolove, susrete …

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Štandove će na sajmu imati i kulturni centri akreditiranih ambasada u BiH – Turski kulturni centar, Francuski kulturni centar, Goethe- institut i drugi, dok će svoje programe i izdanja predstaviti i Univerzitet u Sarajevu na Sajmu Univerziteta, te nekoliko međunarodnih škola koje djeluju u Sarajevu.

Inače primjetno je da ove godine i nema značajan broj novih naslova, kao i da je nemali broj izdavača iz regije odlučio da na svojim štandovima prezentira djela Ive Andrića, povodom 50 godina od dodjele Nobelove nagrade ovom bosanskohercegovačkom piscu.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...