Sarajevski ratni teatar nakon dva mjeseca otvara vrata publici

- Advertisement -

Nakon više od dva mjeseca, Sarajevski ratni teatar – SARTR, ponovo će dočekat svoju publiku i to na Ljetnoj sceni, koja će biti postavljena u dvorištu Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić”, a predstave će se izvoditi uz sve preporuke i mjere predostrožnosti, prenosi Anadolu Agency.

Prva u nizu predstava koje će biti odigrane na ljetnoj sceni je predstava “Ay, Carmela” Josea Sinisterrae, a u režiji reditelja Roberta Raponje. U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

“Ay, Carmela” je nastala u produkciji Sarajevskog Ratnog Teatra SARTR-a 1999. godine, te za dvadeset i jednu godinu, koliko se igra po scenama Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, ona predstavlja jednu od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava ovog, a i uopšte bosanskohercegovačkog teatra, poručuju i SARTR-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Pedeseti rođendan Bijelog dugmeta u Domu mladih

“Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na Španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

“Ay, Carmela” je u prošloj godini obilježila dvadeset godina igranja, imala više gostovanja po Bosni i Hercegovini i regionu, osvojila neke značajne nagrade i prošlog maja, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, odigrana je na prostoru Spomen-parka Vraca – prostoru koji simbolizira otpor i borbu građana Sarajeva protiv fašizma.

Iz SARTR-a poručuju kako je rezervacije ulaznica moguće izvršiti slanjem poruke u inbox stranice Sarajevskog ratnog teatra, te na broj 033 664 070.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...

(VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Adi Šoše, jedan od najtalentiranijih i najtraženijih pjevača nove...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...