SARTR projekcijom filma obilježava 22. godišnjicu predstave ‘Ay, Carmela’

- Advertisement -

Kultna predstava “Ay, Carmela” premijerno je  izvedena tačno prije 22 godine 19. marta na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

U više od dvije decenije života, ta predstava je ušla u historiju bh. teatra kao jedna od najdugovječnijih i najizvođenijih.

Posljednju izvedbu “Ay, Carmela” je imala na sceni SARTR-a 14. septembra 2020. godine.

Nedugo nakon toga, tragičnim ishodom, usljed komplikacija izazvanih virusom Covid 19, preminuo je glumac  Dragan Jovičić, saopćeno je iz SARTR-a.

Sarajevski ratni teatar SARTR, ovom prilikom će, putem svog You tube kanala danas emitovati kratki dokumentarni film “Mediteranski krug” koji je nastao 2000. godine tokom turneje predstave “Ay, Carmela” po Mediteranu, kao i galeriju fotografija kroz koju se može  pratiiti život ove jedinstvene predstave na sceni i iza scene. Link za gledanje bit će dostupan  na Facebook i Instagram stranici SARTR-a.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka

Na ovaj način, poručuju iz SARTR-a, prisjetit će se jednog bogatog života i svih dragih ljudi koji su udahnuli život toj predstavi (igrali su Selma Alispahic, Dragan Jovičić, Jasenko Pašić, režiju potpisuje Robret Raponja, dramaturgiju Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić) , te zahvaliti publici koja ih je sve ove godine vjerno pratila.

PROČITAJTE JOŠ:  U centru Sarajeva izložene cipele u znak sjećanja na ubijene građane tokom opsade

Na isti dan, 19. marta SARTR obilježava i godišnjicu smrti jednog od osnivača i dugogodišnjeg direktora SARTR-a Safeta Plakala koji je ujedno i najzaslužniji što je ta predstava postavljena na scenu SARTR-a, navodi se u saopćenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...