Sidran: Šantić nas uči da se prepoznajemo po sličnostima, a ne da se “gonimo” zbog različitosti

- Advertisement -

Sidran: Šantić nas uči da se prepoznajemo po sličnostima, a ne da se "gonimo" zbog različitosti

Četrdesete jubilarne Šantićeve večeri poezije večeras je u Mostaru obilježio akademik Abdulah Sidran. Mostarska publika i deset pjesnika učesnika ovih susreta iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine imalo je priliku čuti Sidranov odnos prema pjesničkom stvaralaštvu. Na samom početku, Sidran je govorio četiri svoje najpoznatije pjesme, u koje je, kako je rekao, stalo cijelo njegovo pjesničko stvaralaštvo, a potom je interpretirao nedovršene pjesme.

“One su, zapravo, ilustracije, na kojima bi trebalo još raditi da bi se sastavila kakva knjižica”, rekao je Sidran i napravio jasnu razliku između završene, zrele poezije i pjesničkih pokušaja.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznato ko je ukrao kip Brucea Leeja u Mostaru: Lice sa Interpolove potjernice

U jednoj od tih pjesama-ilustracija Sidran moli svog poslodavca da mu isplati zarađeni novac. Pjesmu mu je na pergamentu krasnopisom ispisao slikar Mirsad Ibrahimpašić i Sidran je naplatio svoj dug. “Poezija je, eto vidite, još uvijek moćno sredstvo”, našalio se Sidran.

Sidran: Šantić nas uči da se prepoznajemo po sličnostima, a ne da se "gonimo" zbog različitosti

Osvrnuvši se na značaj Alekse Šantića i njegove poezije u izjavi za Anadolu Agency, Sidran je kazao kako je Aleksa po svom književnom djelu i životu i bosansko-hercegovački i srpski i bošnjački pisac.

“Aleksa je simbol. Prošlo je više od stotinu godina od njegove smrti, a mi još uvijek o njemu govorimo. Bio je ogromna veličina iz koje mi nedovoljno učimo o onome što nas povezuje, da se prepoznajemo po onome po čemu smo slični, a ne da se gonimo po onome po čemu smo različiti”, kazao je Sidran. 

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

U programu Šantićevih večeri, kojim je moderirao mostarski pjesnik Elvedin Nezirović, nastupili su još Asmir Kujović, Tanja Stupar – Trifunović, Adisa Bašić, Šejla Šehabović, Adnan Žetica, Almin Kaplan, Senka Marić – Šarić, Milo Jukić, Miro Petrović i Darko Cvijetić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...