Smajović: Članovi ULUPUBiH-a su njegov kapital i ogromna kreativna snaga

- Advertisement -

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUBIH) ima dugu tradiciju, postoji od 1956. godine i odolijevalo je raznim društvenim, političkim i ekonomskim promjenama. Naš osnovni kapital je u našim članovima a to su respektabilni umjetnici, nagrađivani za svoj rad u zemlji i inostranstvu, akademski profesori, mladi umjetnici. Kao strukovno udruženje imamo oko 300 članova, to je ogromna kreativna snaga za koju smatramo da nije dovoljno iskorištena – izjavila je za Fenu novoimenovana predsjednica ULUPUBiH-a grafička umjetnica Amila Smajović.

Ona podvlači da je cilj Udruženja zalagati se za timski rad, jedinstveno djelovanje i afirmaciju kulturnih i umjetničkih vrijednosti BiH.

Smajović je podvukla da se u proteklih nekoliko godina stanje u Udruženju poboljšalo, čemu je doprinio samo angažman nekolicine ljudi. Također navodi da današnja pozicija umjetnika odražava stanje društva. Umjetnici su marginalizirani i obezvrijeđeni, a vrijednosti su pobrkane, smatra ona dodajući da su se umjetnici počeli buniti, što je dobar znak.

– Vjerujem da su umjetnici postali svjesni da moramo ujediniti snage kako bi postali i vidljiviji i dominanatniji u društvu – podvukla je.

Uz angažman dizajnerice i umjetnice Amre Zulfikarpašić, ULUPUBIH je u januaru potpisao i ugovor o korištenju prostora za prodajnu galeriju.

Smajović ističe da prostor u ulici Koševo koji je općina Centar dodijelila na korištenje ULUPUBIH-u treba početi s radom u narednih deset dana. Koncept prostora je zamišljen kao aktivan izložbeni prostor u kome će članovi, umjetnici imati priliku da izlažu i prezentiraju svoje radove u toku cijele godine. To, kako ističe, može da bude i solidna  ekonomska pomoć pojedinim članovima i Udruženju.

Osnovni problemi s kojima se ULUPUBIH susreće, smatra nova predsjednica Udruženja,   su degradacija umjetničkog znanja i sve veći amaterizam.

– Kao jedino strukovno udruženje u državi treba da budemo i najpozvaniji i najprisutniji u svim društveno-ekonomskim dešavanjima vezanim za primijenjenu likovnu umjetnost,  dizajn i arhitekturu. Naša kreativna snaga, umijeće i znanje se ne treba i ne smije zaobilaziti. Trebamo biti prvi prozvani i prvi pozvani. Zaobilaženje struke i njeno poistovjećivanje s raznim amaterskim udruženjima ili pojedincima amaterima dovode do ozbiljnih ekonomskih problema, a čim imate problem sa novcem onda imate problem sa realizacijom predviđenih aktivnosti. To je vrtlog u kome se nalazi Udruženje. Naše ćemo napore usmjeriti u borbu za bolji status i angažman naših članova te bolji status  Udruženja – ustvrdila je Smajović.

Amila Smajović diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Fakultetu političkih nauka s temom “Komunikacijski simboli – studija slučaja bosanski ćilim”. Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...