Snimljen dokumentarni film Hitlerova biblija

- Advertisement -

Idilični slovenski Bled trebao je prema planovima nacističkog čelnika Heinricha Himmlera postati jedno od središta okultne religije koja bi u Europi zamijenila kršćanstvo, teza je iz dokumentarno-igranog filma “Hitlerova biblija” koju će Slovenska televizija kao koproducent prikazati ove jeseni u svom redovnom programu a prva je projekcija za manji krug gledatelja veće održana ovog tjedna u bledskom hotelu “Toplice”.

Slovenski mediji prenose da je film nastao prema ratnom dnevniku Jožefa Jana “Iztoka” koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata vodio partizansku obavještajnu mrežu u dijelu Slovenije priključenom Trećem Reichu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

Nijemci su 1943. godine u jednoj vili uz Bledsko jezero osnovali tajni vjerski institut za propagiranje starogermanske religije, temeljene na obožavanju boga Wotana, piše u prilogu o prvoj projekciji filma ljubljansko “Delo”.

Novi je kult navodno trebao  zamijeniti kršćanstvo u “Novoj Europi”, a jedno od vjerskih središta trebao je biti i Bled. Mirni gradić uz rub Triglavskog parka tada je važio kao jedna neka vrsta nacističkog “Monte Carla” i komunikacijskog centra prema  Hitlerovim trupama u
Grčkoj. O tome svjedoči podatak je su ronioci na dnu Bledskog jezera prije tridesetak godina otkrili jedan primjerak “Enigme”, slavnog uređaja za šifriranje kojim su se služili Nijemci, tvrdi glavni producent filma Aleš Lebar.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo akademik Dževad Jahić

U kombinaciji dokumentarnog filma i igranih prizora autori pokušavaju otkriti misteriju “Hitlerove biblije”. Tu knjigu obreda i pravila inicijacije u novu religiju partizani su najprije zaplijenili, ali joj se kasnije izgubio svaki trag, prenose mediji.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...