Kultura

Strašni: U ratu ako nije bio ‘golf’, nije ozbiljan automobil (VIDEO)

0

Izložba fotografija “I vozila ubijaju, zar ne? – gradski pejsaži ljeta gospodnjeg 1992. Sarajevo” autora Milomira Kovačevića Strašnog bit će otvorena večeras u sarajevskoj Galeriji “Zvono”.

Milomir Kovačević Strašni u ponedjeljak je u okviru programa “Modul Memorije” Festivala MESS dobio Nagradu za doprinos očuvanja kulture sjećanja.

I ovom postavkom Strašni daje doprinos, sjećajući se automobila koji su “stradali” u ratu.

Automobili su bili vrijedni tokom rata za prevoz do posla, ranjenika do bolnice i mnoge druge situacije.

– Neka naša svakodnevnica je bila da vidimo na ulici spaljena, razvaljena, uništena auta. A imati auto u ratu je bilo nešto bitno. Za mnoge potreba – kaže Strašni uoči večerašnje izložbe, prisjećajući se da je u ratu bilo najviše “golfova”.

– Ako nije bio “golf” nije se pikao da je ozbiljan – ustvrdio je Strašni dodavši da je prvi put ove fotografije objedinio.

Uz fotografije automobila Strašni je izložio i seriju fotografija koja je nastala “slučajno” i to zbog jednog automobila.

LIFE:  U Narodnom pozorištu priprema predstave 'Snijeg', premijera 26. juna (VIDEO)

Milomir Kovačević Strašni kaže da se u ljeto 1992. u podnevnim satima zatekao preko puta Čeke u Šipadu. Sjeća se da se, nakon što je čuo prasak, sakrio pored jednog auta. Sutradan je našao film u aparatu, nije se sjećao ni kad ga je stavio ni šta je snimio.

Kada je razvio film, prisjeća se on, imao je šta vidjeti – potresne fotografije, cijeli film koji je nesvjesno snimio. A to auto mu je taj dan spasilo život.

Otvaranje izložbe najavljeno je za 21 sat u “Zvonu”.

Facebook komentari

Video: BiH dobila najbolje pilote papirnatih aviona, Smajlović i Stojanović će u Austriju

Prethodni članak

Šumanovi ‘zmajevi’ u Tuzlu dolaze u petak, Finci će spavati u Lukavcu

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Kultura