Sve spremno za 23. susret pozorišta lutaka u Bugojnu

- Advertisement -

Sve je spremno za 23. susret pozorišta lutaka u Bugojnu od 24. do 28. septembra, koji će posjetiocima ponuditi osam lutkarskih predstava i druge zanimljive sadržaje, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji u tom gradu.

 

Istaknuto je da će, u okviru takmičarskog dijela Festivala, najmlađa publika moći pogledati predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Lutkarskog kazališta iz Mostara, Pozorišta lutaka iz istog grada, te Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

-Radi se o festivalu koji je prvi put organiziran 1971. u Mostaru, da bi se od 1977. počeo redovno održavati u Bugojnu. Mi i ove godine imamo raznovrstan i kvalitetan program, a organizirat ćemo i radionice o izradi lutaka, gdje planiramo uključiti učenike osnovnih i srednjih škola – kazao je direktor Festivala i prvi čovjek KSC-a Mirza Idrizović.

Dodao je kako je cilj ove ideje „stvaranje kod mladih ljubavi prema lutkarstvu i preduvjeta za dobijanje vlastitog kadra za izradu lutaka, odnosno lutkarskih animacija“

Izvršna priducentica 23. susreta pozorišta lutaka Senada Milanović predstavila je, ovom prilikom, četiri predstave koje će biti odigrane u revijalnom dijelu, a koje su namijenjene isključivo djeci.

-S nama će se družiti Cvetin Aničić sa svojom predstavom „Vitamini, zdravi, fini“ , u srijedu imamo pozorište „Jazavac“ iz Banje Luke s predstavom „Kako su postale ružne reči“, dan kasnije bugojansko pozorište Eko-Art odigrat će predstavu „Zlatna guska“, a pred samo zatvaranje ugostit ćemo grupu iz Tomislavgrada, koja će izvesti predstavu „Kralj lavova“ – kazala je.

U planu je, dodaje, izložba lutaka koje su nastale u Bugojnu osamdesetih godina, kao i onih koje su napravljene na prethodnim festivalskim radionicama.

-Ostvarili smo saradnju sa školama susjednih gradova, tako da nas raduje da će i djeca iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Donjeg Vakufa biti dio ovog festivala, kao i činjenica da se u aktivnosti, koje provodimo, uključio veliki broj naših volontera – naglasila je Milanović.

Bugojanski načelnik i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg susreta lutkara Hasan Ajkunić naglasio je, između ostalog, da Festival puno znači, ne samo općini Bugojno, već cijeloj regiji.

-Ovo je najstariji lutkarski festival na području Bosne i Hercegovine i na nama je obaveza da ga još više unaprijedimo i pokušamo, možda, neke predstave realizirati u školama. Jer, ne mogu sva djeca doći ovdje i gledati predstave, koje se prikazuju – zaključio je.

Čulo se, također, da će tokom trajanja 23. susreta pozorišta lutaka biti organizirana druženja mališana s dječjim piscem Šimom Ešićem, te štampani bilteni koje će uređivati Nedžad Milanović i Vedrana Kisić-Alagić.

Stručni žiri Festivala čine glumac-lutkar iz Šida Cvetin Aničić, student Pozorišne akademije Banja Luka Marko Vukosav, te Bugojanac Antonio Džolan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...