‘Trg ratnika’ u punoj sali Narodnog pozorišta Mostar

- Advertisement -

“Trg ratnika” predstava rađena po tekstu čiji je autor engleski dramski pisac Nick Wood, u režiji Dine Mustafića, odigrana je u petak navečer u sali Narodnog pozorišta Mostar, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Tema izbjeglištva, ugroženosti samo zato jer si pripadnik drugog naroda, raspad porodice u ratnom vremenu i napokon snalaženje u novoj sredini u kojoj je zbog izbjegličkog statusa osjećaj marginaliziranosti očajnički mučan, ispisana je jednostavnim, a emotivnim stilom.

To je intimna priča o ratnom stradanju, ispričana kroz vizuru brata i sestre koji prolaze kroz sve te strahote. Ova pozorišna drama,
premijerno je izvedena 29. aprila 2005. godine, ali tema je i danas aktuelna.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

“Aktuelna je i da ne pričamo o nekoj ratnoj tematici. Aktuelna je jer se priča nekako vuče kroz vizuru djece i kao takva je uvijek zanimljiva. Rijetko se susrećete sa takvom dramaturgijom da posmatrate svijet kroz rakurs dječijeg doživljaja života”, govori Belma Lizde Kurt, glumica.

Po riječima glumca Marija Drmaća, ovo je jedna lijepa glumačka igra, veliki glumački izazov.

PROČITAJTE JOŠ:  Popravlja se željeznička pruga u Mostaru, saobraćaj bi trebao biti uspostavljen do ponoći

“Belma i ja volimo, osluškujemo i publiku koja nam je gurala taj vjetar u leđa, davala informacije da stanemo ovdje na scenu, samo nas dvoje, dvije stolice i par rekvizita. Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini”, poručio je Drmać.

Kvalitet ove predstave, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, potvrđuju i brojne nagrade, a mostarska publika imala je priliku pogledati u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2019.“

Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...