Kultura

‘Trg ratnika’ u punoj sali Narodnog pozorišta Mostar

0

“Trg ratnika” predstava rađena po tekstu čiji je autor engleski dramski pisac Nick Wood, u režiji Dine Mustafića, odigrana je u petak navečer u sali Narodnog pozorišta Mostar, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Tema izbjeglištva, ugroženosti samo zato jer si pripadnik drugog naroda, raspad porodice u ratnom vremenu i napokon snalaženje u novoj sredini u kojoj je zbog izbjegličkog statusa osjećaj marginaliziranosti očajnički mučan, ispisana je jednostavnim, a emotivnim stilom.

To je intimna priča o ratnom stradanju, ispričana kroz vizuru brata i sestre koji prolaze kroz sve te strahote. Ova pozorišna drama,
premijerno je izvedena 29. aprila 2005. godine, ali tema je i danas aktuelna.

“Aktuelna je i da ne pričamo o nekoj ratnoj tematici. Aktuelna je jer se priča nekako vuče kroz vizuru djece i kao takva je uvijek zanimljiva. Rijetko se susrećete sa takvom dramaturgijom da posmatrate svijet kroz rakurs dječijeg doživljaja života”, govori Belma Lizde Kurt, glumica.

LIFE:  Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije

Po riječima glumca Marija Drmaća, ovo je jedna lijepa glumačka igra, veliki glumački izazov.

“Belma i ja volimo, osluškujemo i publiku koja nam je gurala taj vjetar u leđa, davala informacije da stanemo ovdje na scenu, samo nas dvoje, dvije stolice i par rekvizita. Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini”, poručio je Drmać.

Kvalitet ove predstave, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, potvrđuju i brojne nagrade, a mostarska publika imala je priliku pogledati u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2019.“

Fena.

Facebook komentari


E-romobil sve popularnije prevozno sredstvo u BiH: Neophodna infrastruktura i zakonska regulacija

Previous article

Raiola potvrdio da Pogba želi napustiti Manchester United

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Kultura