Kultura

U Kosači otvorena izložba radova Art kolonije Borovica

0

Selektivna izložba fundusa Art kolonije Borovica iz Vareša otvorena je u petak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, a na njoj je predstavljeno trideset radova 27 umjetnika iz Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Izložbu je otvorio načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, koji je kazao kako kolonija Borovica ima visoku ocjenu na bosanskohercegovačkom području pa i u cijeloj regiji i šire te da ga posebno raduje što Vareš pokazuje da živi u kulturi, književnosti i umjetnosti.

– Drago mi je i što građani Vareša koji danas žive ovdje mogu ponosno doći da pogledaju ovu izložbu ali i pokazati našim dragim domaćinima – Mostarcima da i mi gore, u srednjoj Bosni, na visini od hiljadu metara, znamo šta je umjetnost i da gajimo tu kulturu, posebno hrvatskog naroda, na ovim prostorima – kazao je za Fenu načelnik Marošević.

Pozvao je sve ljubitelje fotografije, slike, prirode, a posebno umjetnike, da dođu u Vareš, da u prelijepom ambijentu pokažu svoje mogućnosti te da svojim djelima pošalju poruke i iz tog dijela BiH.

Govoreći o izloženim djelima, tajnik HKD-a Napredak – Glavne podružnice Mostar Ivan Vrljić, koji je napisao predgovor o ovoj izložbi, istakao je kako je riječ o plenarističkom slikarstvu, dodajući kako su zastupljene različite tematike i različite slikarske tehnike u kojima je temeljni element priroda.

LIFE:  Dvije predstave u povodu obilježavanja 70. godišnjice Narodnog pozorišta Mostar

“Slikarski opus, koji je ove godine prošao oštru selekciju između svih radova pokazuje prepoznatljiv ‘spiritus movens’ starih, dobro poznatih, ali i novih slikara koji dolaze aktivno sudjelovati na manifestaciji”, naveo je Vrljić u katalogu izložbe.

Voditelj Likovne kolonije Borovica i njezin idejni pokretač vareški je slikar Stjepan Šimić Pepi, a u izložbi te kolonije, po navodima organizatora, sudjelovali su Megi Kunštek, Ante Brkić, Tatjana Mijatović, Vesna Davidović, Snježana Vlatković, Željko Lekić, Željko Koren, Kristina Livančić, Valentina Grubačević, Jasmina Runje, Anita Celić, Jerca Šantej, Tomislav Zovko, Dario Pehar, Vlado Veselinov, Mišo Baričević, Hans Glaser, Hrvoje Marko Peruzović, Snižana Romanović, Josip Škerlj, Tamara Grbavac Herceg te Mišel Stojanović.

Selo Borovica kod Vareša dugi niz godina organizira kulturnu manifestaciju Likovna kolonija Borovica koja okuplja sve ljubitelje slikarstva s područja BiH i šire regije, a svoj veliki doprinos i angažman u organizaciji izložbe dalo je Društvo hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH.

Izložba će ostati otvorena narednih desetak dana.

Facebook komentari


Google pristao na kaznu od milijardu eura kako bi se okončala istraga

Previous article

Tvrtka odgovorna za smrt radnika koji je umro tijekom seksa na poslovnom putu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Kultura