Kultura

U Mostaru otvorena Izložba ‘Tri života Sarajevske hagade’

0

Izložba “Tri života Sarajevske hagade” otvorena je u petak navečer u Galeriji ‘Mujaga’ u Mostaru.

Izložbu su organizirali Američki kutak Mostar i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH.

–  Izložba opisuje životni put Sarajevske hagade od njezinog nastanka u Španjolskoj sredinom XIV. stoljeća preko putovanja Europom, odnosno kratkotrajnog boravka u Italiji početkom XVII. stoljeća do konačnoga pronalaska novoga doma u Sarajevu, krajem XIX. stoljeća – istaknula je tijekom otvaranja izložbe načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskoga muzeja BiH Ana Marić.

Dodala je kako je ovo početak bh. turneje za Sarajevsku hagadu te da se nakon Mostara izložba seli u Trebinje, Doboj, Zenicu, Banja Luku, Tuzlu itd.

Izložbom se podcrtava ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njezina kulturno-povijesna važnost i uloga knjige u duhovnom životu Židova.

Sama hagada (hebrejski priča, kazivanje) je židovski liturgijski tekst koji se čita tijekom obrednog obroka -sedera, na početku obilježavanja židovskog praznika Pesaha kojim se obilježava Izlazak, oslobođenje Izraelaca nakon četiri godine dugog zatočeništva u Egiptu.

LIFE:  Video: Dudić obećava bolje igre Veleža

Hagada je namijenjena da se koristi u obitelji, a čine je odlomci Tanakha, Midraša i Talmuda, zajedno s himnama i blagoslovima koji se recitiraju uz vino i beskvasni kruh, prilikom pranja ruku i na kraju objeda.

Autori izložbe “Tri života Sarajevske hagade” su dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić.

– Predanje čitanja tekstova iz hagade u krugu obitelji doprinijelo je nastanku relativno velikog broja takvih knjiga, među kojima Sarajevska hagada po svojim umjetničkim vrijednostima i povijesnom  značaju zauzima vodeće mjesto. Izložbu upotpunjuju minerali od kojih se prave boje korištene za oslikavanje srednjovjekovnih rukopisa, te dokumenti o putovanju Sarajevske hagade u Beč, gdje je po prvi puta izvršena njena stručna analiza – napisao u osvrtu na izložbu dr. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u BiH.

U razdoblju od XIII. do XV. stoljeća, hagada je bila jedna od najčešće izrađivanih iluminiranih knjiga za Židove srednjovjekovnoga svijeta. Sadržajno relativno skromna, hagada je bila posebna prigodna za iluminaciju.

Izložba će ostati otvorena tjedan dana.

Facebook komentari

Teniser iz Međugorja ušao u historiju: Dodig s Chan odbranio trofej u mješovitom dublu na Roland Garrosu

Previous article

Kup prijateljstva: Sarajevo izbacilo Želju i zakazalo duel sa Partizanom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Kultura