U petak premijera nove predstave HNK-a Mostar ‘Ja od jutra nisam stao’

- Advertisement -

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru pripremilo je novu predstavu “Ja od jutra nisam stao”, a premijerna izvedba održat će se u petak, 29. siječnja.

Predstavu je režirao Dražen Krešić prema tekstu Une Vizek i kroz ovaj dramski komad pokušat će se odgovoriti na pitanje što bi bilo kada bi muškarci i žene zamijenili uloge, priopćeno je iz HNK Mostar.

Mladi hrvatski redatelj objašnjava kako je ovo priča o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju, a tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene.

“U svijetu ove predstave na svim vodećim pozicijama u tvrtkama su žene, u znanosti, zdravstvu, obrazovanju, a muškarci su submisivni svojim ženama, čuvaju djecu, kuhaju, uzimaju rodiljski dopust. Unutar toga pratimo njihove priče, i osobne i međusobne”, kazao je redatelj Krešić, naglasivši kako je u tekstu sama ideja najvrjednija “jer zastupa poziciju ravnopravnosti spolova što je vrlo važna tema koju ne treba ignorirati nauštrb jeftinih šala”.

PROČITAJTE JOŠ:  Hanka Paldum o bajramskom koncertu u Mostaru, ramazanu, Abdulahu Sidranu...

Uz glumce HNK-a Mostar, jednog od likova igrat će i glazbenik Mario Knezović, frontmen grupe Zoster, kojemu ovo nije prvi dodir s kazalištem.

“Radio sam u Lutkarskom kazalištu prije 20 godina i opet poslije 10, ali mogu reći kako je ovo ipak prvo pravo iskustvo. Veliko mi je zadovoljstvo raditi s ovakvim profesionalcima, a Jelenu Kordić Kuret svakako moram izdvojiti jer mi je veliki uzor od ranije”, kazao je Knezović.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

U Hrvatskoj je ovaj tekst već praizveden što je redatelju olakšalo pritisak, kako kaže, te se nije striktno morao držati teksta.

“Tekst nismo masakrirali, već kondenzirali, nismo ništa značajno premetali, samo ga učinili ozbiljnijim, a određeni dio didaskalija odlučili smo odigrati. Želio bih dati makar malo drugačiji pogled na komediju, makar moj pogled na nju, da ne idem utabanim stazama jer je i za mene ovo izazov. Volio bih da imamo svježu komediju nakon koje će publika kada izađe iz dvorane imati neku ideju”, kazao je redatelj.

U predstavi muške likove tumače Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko i Mario Knezović, dok sve ženske uloge igra Jelena Kordić Kuret.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...