Kultura

U Sarajevu otvoren prvi festival fotografije

0
Festival organizuje Akademija VII koja je otvorila ispostavu u Sarajevu, Francuskoj i Tajlandu, i to je dio projektnih aktivnosti edukativnog karaktera Fondacije VII.

Član Fotoagencije VII je i bh. fotograf Zijah Gafić kojem je ovo važan događaj, a posebno za fotografe, osnivače Agencije Rona Haviva, Christophera Morrisa, Garya Knighta koji su se sreli upravo u Sarajevu za vrijeme rata, tada su stasali kao fotografi, ali i kao osobe.

Akademija VII je novi projekt, a Gafić je najavio da će sarađivati s lokalnim kulturnim institucijama. Žele formirati obrazovnu platformu za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane autore.

– Cilj nam je dvojak – podizanje opšte medijske pismenosti s akcentom na fotografiju i vizualne medije, a drugo je to da želimo odgojiti čitavu generaciju ljudi koji će ovladati zanatom, profesijom, koja im može omogućiti i egzistenciju – naglasio je Gafić.

LIFE:  [fotografije] Zlatna jesen na Bjelašnici inspiriše ljubitelje prirode

Gary Knight, osnivač Akademije VII, i Ron Haviv izrazili su zadovoljstvo što su opet u Sarajevu, ali ovoga puta s projektom Akademije.

– Želimo da se prepozna kvalitet slike koji je važniji više nego ikada. Slika je danas toliko moćno sredstvo i mi želimo da iskoristimo i pružimo mogućnosti koje se otvaraju – kazao je Haviv i dodao kako danas svi imaju kamere u svom džepu, a ovo je prilika koju treba iskoristiti za edukaciju mladih.

Tokom tri dana na Festivalu će biti predstavljeni svjetski poznati fotografi kroz razgovore s autorima, panel-diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking.

Večeras će na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo biti otvorena izložba “Njen način: Ponovna razmišljanja o muškosti”.

S obzirom na to da je Festival slike edukativnog karaktera, ulaz na sve događaje je besplatan.

Facebook komentari

FK Sarajevo – Pidro uspješno operisan, Stanojević hospitalizovan

Previous article

Selektor Portugala: Ronaldo će igrati na finalnom turniru Lige nacija

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Kultura