Kultura

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba crteža Mice Todorović ‘Smicalice’

0

Izložba crteža Mice Todorović “Smicalice” bit će otvorena u četvrtak, 7. februara u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Bit će predstavljeno 15 crteža nastalih nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu 1929.-1933. godine.

Crteži su izlagani samo jednom na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

– Ovo je prvi put da se crteži promatraju kao samostalna cjelina. Predstavljaju usamljeni primjer unutar čitavog jednog umjetničkog opusa i u tematskom i u izražajnom smislu, ali istovremeno zauzimaju važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti. Gledajući kroz cjelokupni opus, ovi radovi mogu se smatrati svojevrsnom fazom umjetničkog sazrijevanja i odrastanja. Trudila se učiti od najboljih (Hegedušić, Grosz, Krleža), trudila se parirati im, voditi ravnopravan dijalog i u životu i kroz umjetnost – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Todorović naučila kako je individualizam rijetka privilegija umjetnika i tome stremila od samog početka do kraja. Koliko god su njeni crteži po svojoj formi bliski socijalnoj produkciji tog vremena, odabir tema i način njihove realizacije originalni su i nemaju uporište niti u jednom od navedenih uzora. Spoj je to racija, erudicije i mašte.

LIFE:  Monodrama 'Sve je do nas' oduševila mostarsku publiku

Kako je navedeno, crteži Todorović imaju u sebi dozu snažne kritike, ali ona nije direktno upućena određenom vremenu ili određenoj ideologiji. Konfrontirajući biblijske motive sa suvremenim svijetom autorica ističe univerzalnost ljudskih pogrešaka.

Mica Todorović rođena je u Sarajevu 1900. gdje je i preminula 1981.godine. Završila je 1926. godine Višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu.

Bila je jedan od deset osnivača ULUBIH-a i jedan od prvih profesora u Školi primijenjenih umjetnosti.

Bila je redovan član ANUBIH i dopisni član SANU. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvećih državnih odlikovanja i nagrada za umjetnički rad.

Izložba je organizovana u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage, finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i predstavlja 15 reproduciranih crteža Mice Todorović čiji se originali čuvaju u kolekciji Umjetničke galerije BiH, navodi se u saopćenju.

Facebook komentari


Široki uvjerljiv protiv južnokorejskog Pohanga

Prethodni članak

Čelik: Örnek vjeruje da su bolji nego jesenas, ali cilja na još tri pojačanja

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Kultura