Ulicama kružim ne bih li se sreo: Predstavljena knjiga Voje Šiljka

- Advertisement -

Knjiga dugogodišnjeg radio i televizijskog novinara Voje Šiljka “Ulicama kružim ne bih li se sreo” predstavljena je u utorak u knjižari V.B.Z.

O knjizi su govorili književnik i novinar Ahmed Burić, urednik u V.B.Z.-u Ervin Jahić te autor. Predstavljanje je protekla u opuštenoj atmosferi, uz pričanje anegdota, viceva o poznatima, a popraćeno je i insertima iz filma o Voji Šiljku te insertima iz njegovih TV-emisija. Burić je govorio o nostalgiji koju ova knjiga nosi, o tome da se u njoj  čitalac susreće s nekim skoro pa zaboravljenim likovima, s ljudima koji su obilježili jedno vrijeme.

Vojo Šiljak je uz ostalo rekao da se u knjizi nalaze kratke istinite priče, neke lično doživljene, neke prepričane. Ervin Jahić je za Voju Šiljka rekao da je dobri duh Zagreba.
„Njegova kniga je intimni dnevnik, hronika, spomenar… Hronika prohujalog vremena“, rekao je između ostalog Jahić. U knizi Voje Šiljka nalaze se i pričice o Abdulahu Sidranu, Predragu Finciju, Mersadu Berberu, Zijahu Sokoloviću, Pavlu Vujisiću ,Krleži…

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

„Ova knjiga-spomenar je i spomenik jednoj generaciji i epohi unutar pola stoljeća, nikako zlatnoj, ali po mnogočemu blistavoj, za kojom mnogi još uvijek žale i često ju prizivaju, po dobru spominju u obiteljskim i poslovnim razgovorima, u kulturnim krugovima. S druge pak strane, ova je knjiga i oštroumni zapis o ‘novom dobu’ i ‘javnim djelatnicima’, o veličini malenih i bijedi velikih, o jednostavnosti i ljepoti života, kada ga se živi otvorena srca i bez kalkulacija – ne daj Bože naknadnog švercanja vlastitog života – čestito i pošteno. U  svakoj od nanizanih 380 priča, najmanje jedno ili dva, a ponegdje i više lica, iz prve ruke i u prvom licu jednine, kao krunski svjedoci i sudionici pričaju i svjedoče – a trača i prostakluka nigdje i nijednog! Nema ogovaranja i vulgarnog podbadanja, bilo da se radi o mrtvima, bilo o živima, ispred ili iza plota, ispred ili iza zastora, ispred ili iza kamere, prije ili poslije predstave” – zapisao je o knjizi Božo Rudež. Vojo Šiljak  poznati je hrvatski novinar, radijski i TV-voditelj. U 40 godina dugoj karijeri bio je autor i voditelj brojnih radioemisija,  voditelj TV-emisija i brojnih javnih priredbi.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je u Zagrebu ubio suprugu izvršio samoubistvo: Popio otrov

Vodio je TV-emisije „Mali noćni razgovori”, „Kviz DO RE MI”, „Crno-bijelo u boji” i druge. Emisija „Mali noćni razgovori” bila je prvi talk show na ovim prostorima. Objavio je nekoliko knjiga poput zbirke „Sve najbolje” 1986. godine, „Srcem u radio” 1992. godine te nekoliko knjiga viceva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...