Večeras u Sarajevu promocija knjige “47 pjesama o ljubavi, bolu i Bosni”// Književna Zadruga

- Advertisement -

Nakon mostarskog predstavljanja prve zbirke poezije Nikole Lere „47 pjesama o ljubavi, bolu i Bosni“ večeras slijedi sarajevska promocija u prostorijama Networks-a, na adresi Skenderpašina 1. Promociju je podržao Muzej ratnog djetinjstva.

„Nije moja poezija ušuškavanje istine u metafore. Ona je radikalno deranje o svemu što me boli. Pa ko čuje“- navodi Lero.

Nikola Lero je mladi bh. urednik, Instagram pjesnik i istraživač. Stalni je član redakcije magazina Karike, literarnog kolektiva Književna Zadruga, te jedan od osnivača međunarodnog umjetničkog pokreta Blank Pages iz Njemačke. Živio je, studirao i radio u Norveškoj, Belgiji, Češkoj. Sarađivao je sa UNICEF-om u Bosni, a trenutno je UNESCO-v Mladi Šampion za Mir u BiH.

Njegova prva zbirka 47 pjesama o ljubavi, bolu i Bosni radikalno, iskreno, i bez “pakovanja” spaja njegov privatni i profesionalni život i progovara o ljubavi, raskidima i politici. Ona prati tri faze života u Bosni i Hercegovini. U prvoj – ljubav, romantičarski smo vođeni kroz najupečatljivije trenutke i lokalitete autorovog odnosa sa nekada zamišljenom, a nekada stvarnom partnerkom. Boravimo u Sarajevu, Banjaluci, Beogradu, Umagu, Lisabonu. U drugom dijelu – bol, saznajemo da inicijalna veza iz prvog ciklusa ne postoji van društvenih okvira u kojima se nalazi poslije-ratna i post-Dejtonska Bosna i Hercegovina, te da zbog istih i ne može opstati. Lično i kolektivno emocionalno “pucanje” izbija u finalnom, trećem dijelu zbirke, koji autor naziva – bosna, pokazujući da on ne postoji bez prva dva, niti da prva dva postoje bez njega.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Starom Gradu: Bačena bomba na kuću načelnika Irfana Čengića

„Kada sam bio mali, stari mi je stalno ponavljao onu komunističku ekonomska baza, društvena nadgradnja. Nažalost, moja generacija se mora boriti za ovo prvo. Stoga, odlazak nije izbor, nego moranje, otimanje što bi Sikimić rekao. To je zadnji krik generacije kojoj je dojadilo da čitav život nešto ganja. Ovdje ganjaš papire, poslove, zdravlje, ljude, sve“- kaže autor.

PROČITAJTE JOŠ:  Ubistvo Dženana Memića: Alisa Ramić osuđena na dvije i po godine zatvora, Hasan Dupovac oslobođen

Većinu pjesama iz zbirke, poput “Idi dok si mlad” i “Imam dvadeset i devet” publika je već imala priliku čitati na Instagram profilu autora, te na portalima BUKA, Strane i Astronaut, Ajfelov most i drugi, a sada će imati priliku da uživo upoznaju autora i njegovu poeziju u Mostaru 14. juna, Sarajevu 16. juna, Kragujevcu 20. juna, Beogradu, Pragu 25. juna, Berliu 28. i drugim gradovima.

„Valja proći kroz sva mjesta, kroz sve gradacije patnje, kroz naselja i šume, da bismo došli do tačke u kojoj završetak počinje.“- iz recenzije Mehmeda Begića.

Knjigu je uredila Vanja Šunjić, Arman Fatić je radio DTP, a dizajn naslovnice Igor Jurilj.

Uskoro u izdanju Književne Zadruge izlazi nova knjiga „Žene koje nisu videle more“ autorice Marije Marković, koja je pobijedila na prvom konkursu „Pinonir/ka Književne Zadruge“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...