Woody Allen u Mostaru: Premijera komedije ‘Sviraj to ponovno, Sam’

- Advertisement -

Glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru izvest će u srijedu, 19. prosinca, premijeru kazališne predstave “Sviraj to ponovno, Sam”, redatelja Marija Kovača.

Radi se o tekstu Woodyja Allena, koji je premijerno izveden 1969. godine na Broadwayu. Predstava je doživjela pohvale i kritike i publike, te je u sljedećih godinu i pol dana odigran čak 453 puta.

Po riječima redatelja predstave, kada je s dramaturgom Draganom Komadinom dogovarao koju predstavu će postaviti, odlučili su se za komediju, jer su proteklih sezona repertoarom mostarskog kazališta prevladavale predstave “tamnije tematike”.

– Woody Allen, osim što je atraktivno ime i svatko će htjeti doći vidjeti njegovu predstavu, sa sobom donosi urbanu komediju, građansku komediju, u kojoj se poigrava ratom u kojem nema pobjednika, a to je rat između spolova (ja sam u tom ratu uvijek bio pacifist i gubitnik). U klasičnoj žanrovskoj odrednici, moglo bi se reći da je to komedija s pucanjem, bez pjevanja, s happy endom – kazao je Kovač.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Mostara se prevrnuo automobil, povrijeđene dvije osobe

Istaknuo je kako redatelji često raznim efektima na pozornici pokušavaju krpati nedostatak glumačkih mogućnosti, no, po njegovim riječima, to ovdje nije slučaj i naglasak je isključivo na glumcima.

– Iako se radi o komediji, ovo nije predstava u kojoj ćemo krenuti od početka u salve smijeha. Htjeli smo kreirati jedan svijet i uvesti gledatelja u taj svijet u kojem će ljudi prepoznati neke situacije iz svojih života. Iako je komad star već pola stoljeća, on je izrazito aktualan jer se radi o vječnoj temi – kazao je Kovač.

Ravnatelj HNK u Mostar Ivan Vukoja kazao je da je mjesec prosinac bio iznimno uspješan za tu kazališnu kuću. Na festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu predstava “Preobražaj” dobila je Grand Prix nagradu za najbolju predstavu u cjelini, dok je predstava “Gnijezdo” dobila priznanje za najbolju predstavu na sarajevskom festivalu Dani Jurislava Korenića.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

– Ove nagrade pokazatelj je da u našem kazalištu radimo kvalitetno, sustavno i kreativno, i drago nam je kada publika i stručna kritika to prepoznaju – poručio je Vukoja.

Mario Kovač čestitao je glumcima i vodstvu HNK u Mostaru na dobivenim nagradama:

– Umjetnost nije sport da se uspjesi mjere nagradama i brojkama, ali svakako je zadovoljstvo dobiti priznanje struke. Meni je drago da radim ovdje u ovom trenutku uzleta za mostarski HNK, jer sam na neki način zloupotrijebi taj entuzijazam kod glumaca koji su puno lakše izdržavali višesatne probe za našu novu predstavu.

Premijera predstave, u kojoj igraju Robert Pehar, Angela Bulum, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret i Nikolina Marić, zakazana je za srijedu, 19. prosinca, u 20 sati, a prva i druga repriza slijede 20. i 21. prosinca.

Ulaznice za premijeru i prvu reprizu su rasprodane, a ostalo je još nešto karata za drugu reprizu.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...