World MESS predstavlja raznovrsnu svjetsku teatarsku produkciju

- Advertisement -

Ovogodišnji, 51. Internacionalni teatarski festival MESS  od ukupno 32 predstave, u okviru World MESS programa prikazat će šest teatarskih ostvarenja iz Italije, Meksika, Nizozemske, Belgije i Njemačke. Kritika svijeta i današnjice, problematiziranje ženskog pitanja, odnos muškog i ženskog identiteta, te susret moderne tehnologije sa tradicijom u islamu i nastanak jednog remek-djela svjetskog slikarstva, teme su koje su poslužile kao inspiracija teatarskim umjetnicima koji će svojim ostvarenjima obogatiti ovogodišnji Festival MESS. Vrhunski zvuk i teatarski pokret upotpunit će šarolikost teatarske estetike koju će publika ovogodišnjeg MESS-a vidjeti u okviru ovog programa.

Festival otvara predstava „Sconcerto“ iz Italije, u kojoj je ostvarena saradnja sa Sarajevskom filharmonijom. Dirigent koji ne diriguje, jer je zauzet različitim kušnjama i mukama, te muzičari koji govore stvorit će atmosferu u kojoj je jasno da nas samo muzika može uzdići na nivo kojeg otrcani verbalni izražaj nije u stanju doseći. Još jedna predstava iz Italije, „Dissonorata“ u izvedbi „Scena Verticale“ stvara priliku za razmišljanje o položaju žena u cjelini. U potresnoj priči jedne žene iz Južne Italije izranja Kalabrija u kojoj su pomiješani elementi grotesknog i nadrealnog, ponekad čak i komičnog, uz stalnu prisutnost gorke ironije u tragičnom kontekstu.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Ljubitelji fizičkog teatra uživat će u predstavama „Gardenia“ i „Pakao“ koje se realiziraju u saradnji sa Balet Festom Sarajevo. Kako kažu njeni reditelji, Alain Platel i Frank Van Laecke, Gardenia“ prodire duboko u turbulentne živote devet neobičnih ljudi koji propituju odnos između muškog i ženskog identiteta. „Što je pakao, ili pakao o kojem ovdje govorimo? Svako ima svoju interpretaciju, jer je pakao nepoznat. On može biti imaginarno mjesto, ili mjesto koje postoji u našim umovima“, rekli su o predstavi „Pakao“ koreografi Emio Greco i Pieter C. Scholten.

U World MESS selekciji iz Meksika stiže zanimljiva priča „Las Meninas – Male dvorske dame“, „Teatra de Babel Dramafest“, o nastanku istoimenog slikarskog remek-djela Diega Velázqueza.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

Među najatraktivnijim gostima Festivala bit će njemačka trupa Rimini Protokoll sa predstavom „Radio Muezzin“, rađenoj prema istinitoj priči. Predstava govori o pokušaju uvođenja centralnog mujezina u Kairu, gradu sa 30000 džamija. Putem jedne radio stanice, jedan od mujezina bi uživo zvao na molitvu, a njegov poziv bi se simultano prenosio sa svake državne džamije. To bi značilo za mnoge da ostaju bez posla, ali bi označilo kraj kakofonije, te se postavlja pitanje hoće li hiljade egipatskih mujezina zašutjeti?

Detaljan program 51. Internacionalnog festivala MESS dostupan je putem zvanične internet stranice Festivala www.mess.ba. U toku je rezervacija i prodaja ulaznica. Više informacija putem telefona 062 321 685 od 10h do 19h sati ili u direkciji Festivala, ul. Maršala Tita 54/I.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...