‘Zašto je poludeo gospodin R?’ najbolja predstava Mostarske liske

- Advertisement -

Predstava “Zašto je poludeo gospodin R?”, u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i režiji Bobe Jelčića, proglašena je najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” te nagrađena Velikom liskom – Grand Prix Festivala.

Stručni žiri – glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Senad Bašić, bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac i redatelj Ateljea 212 Erol Kadić, jednoglasno se odlučio za “komediju nastalu na gotovo tragičkom prosedeu, koja u jedinstvu izvrsne režije i maestralne glumačke igre proizvodi tetatarski doživljaj za pamćenje”.

Redatelj Jelčić nagrađen je i plaketom Ahmet Obradović, odnosno Velikom liskom za najbolju režiju, a prema obrazloženju Stručnog žirija nagrada je dodijeljena za precizan, decentan roditeljski postupak, koji stilski dosljedno, u pažljivo vođenom tempo-ritmu, sve elemente scenskog izražavanja stavlja u funkciju umjetničke ideje, pri tome ne oduzimajući prostor za raskošne glumačke kreacije.

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodijeljena je Tatjani Šojić. “Do kraja posvećena glumi, nije ostvarila samo izuzetnu ulogu, nego svojim glumačkim umijećem i energijom čini pokretački i kohezioni faktor cijelog ansambla u predstavi “Ime” Matthieu Delaporte & Alexandre de La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i produkciji Pozorišta mladih Sarajevo”, obrazložio je Stručni žiri.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Borisu Isakoviću pripala je Velika liska za najboljeg glumca Festivala za briljantnu ulogu gospodina R u predstavi “Zašto je poludeo gospodin R?” jer “neočekivano duhovitim pristupom, misaono-emotivnim bogatstvom glumačke igre, Isaković rješava i ono što se čini nemogućim”.

Stručni žiri dodijelio je i Specijalnu nagradu – Veliku lisku predstavi “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske, za izuzetno posvećenu i usmjerenu ansambl igru “koja nas dinamikom kaosa i nepravde u kojoj živimo teatarskim sredstvima snažno upozorava da je vrijeme za buđenje”. Autor teksta predstave “Ime” je Željko Stjepanović, a režiju potpisuje Jug Radivojević.

Predstavu “Zašto je poludeo gospodin R?” jednoglasno je najboljom proglasio i Žiri medija koji je radio u sastavu: novinarka Dnevnog avaza Meliha Smajkić, novinarka/urednica FENA-e Cvita Kusić i novinarka u Redakciji za kulturu Federalne televizije Rosanda Zovko. Žiri medija za ovu se predstavu odlučio zbog umjetnički neobične, teatarski snažne i uzbudljive priče, realizirane redateljskom maštovitošću, talentom i kreativnošću i sjajnom glumačkom igrom.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Najviše glasova publike ove godine osvojila je predstava “Narodni poslanik”, Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića i produkciji Oxygen Production Sarajevo. Za publiku je bio zadužen Žiri u sastavu – direktorica IV Osnovne škole Mostar Seada Kuštrić, odvjetnica Nada Dalipagić i Edna Voloder iz Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar.

Kao i prethodnih godina, uručena je i posebna nagrada “Avazov zmaj” predstavi “Ime” Pozorišta mladih Sarajevo, koja je prema izboru redakcije Dnevnog avaza ocijenjena kao najbolja predstava ovogodišnjeg festivala.

Koncertom kantautora Damira Imamovića u čast nagrađenima, završeno je ovogodišnje, 16. izdanje Mostarske liske koja se od 19. do 26. travnja, u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, održavala pod motom “Drugačiji život je moguć”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...