Kultura

Zbog velikog interesa izložba “Profesori i učenici” otvorena do 15. januara

0

Zbog velikog interesa javnosti i izuzetne posjećenosti izložba “Profesori i učenici – naši umjetnici” u Sarajevu bit će otvorena do 15. januara 2019. godine, saopćeno je iz Muzeja Sarajeva.

Prvi zajednički projekat Muzeja Sarajeva i Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu je izložba «Profesori i učenici – naši umjetnici» koja je otvorena 22. novembra u Brusa bezistanu u povodu Dana državnosti BiH.

Riječ je o retrospektivi bh. umjetnosti od četrdesetih godina prošloga stoljeća do danas, koja nam predstavlja vrhunske slikare i skulptore bh. likovne scene.

S obzirom na prestižna imena i djela koja su izložena, pobuđen je izniman interes javnosti za ovu umjetničku postavku. S obzirom na tu činjenicu, Muzej Sarajeva je odlučio da se izložba nastavi do 15. januara 2019. godine u Brusa bezistanu.

Za posjetitelje izložbe ulaz je slobodan.

Na izložbi je predstavljeno 45 umjetničkih djela od 37 autora među kojima su djela koja bi s ponosom mogla krasiti zidove prestižnih svjetskih galerija naših velikih umjetnika i prvih profesora Srednje škole primijenjenih umjetnika kao što su: Vojo Dimitrijević, Roman Petrović, Ismet Mujezinović, Petar Šain, Hakija Kulenović, Vojislav Hadžidamjanović, Mica Todorović, Rizah Štetić.

LIFE:  „Između etike i estetike“ autora Midhada Kurtovića

A od učenika tu su istaknuti umjetnici Škole: Ljubo Lah, Mario Mikulić, Vladimir Vojnović, Ivo Šeremet, Ibrahim Ljubović, Safet Zec, Seid Hasanefendić, Mehmed Zaimović, Franjo Likar, Nada Novaković, Jusuf Nikšić, Affan Ramić, Salim Obralić, Petar Waldegg, Hamid Lukovac, Nedžad Ibrišimović, Esad Muftić, Ragib Lubovac, Ekrem Čizmić, Alija Kučukalić, Kenan Solaković, Arfan Hozić i Mirsad Mustajbašić.

Zastupljena su i djela sadašnjih profesora: Elme Alić-Šobot, direktorice Škole, Bojane Mikulić, Hamzalije Muhića, Stjepe Gavrića, Lejle Ćehajić i Mensura Bektića.

Izloženo je 13 autoportreta dok su zbog veće zastupljenosti djela u fundusu, određeni autori predstavljeni sa dva svoja djela, navodi se u saopćenju.

Fena

Facebook komentari

Primanja u regionu: Najveće plate u Sloveniji, najmanje u Srbiji i Makedoniji

Prethodni članak

Messi: Rivalstvo sa Ronaldom bilo je zdravo

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Kultura