KulturaLife news

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pruža potpuni užitak posjetiteljima – osim obilaska muzeja, uživajte u OVOM!

0
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pruža potpuni užitak posjetiteljima – osim obilaska muzeja, uživajte u OVOM!, Life.ba

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine nastavlja pomjerati granice. Saradnja sa Obala Art Centrom omogućila je svim posjetiteljima da uz kupljenu ulaznicu za obilazak Muzeja, uživaju i u sedmoj umjetnosti.

Prostor savršene sinteze prirode, arheologije, etnologije, edukacije i uživanja za sve generacije, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine posjećuju domaći, ali i strani turisti šriom Evrope, Azije i cijelog svijeta. Pored više od 250 hiljada naučnih publikacija, uključujući preko 160 knjiga koje posjeduje najstarija naučno-kulturna institucija u BiH, posjetioci imaju priliku uživati i u sedmoj umjetnosti.

“Nekoliko dana su prikazivani poznati Mostovi Sarajeva, dok je jedan dio dana bio rezervisan za arhivsku građu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, nešto vrlo zanimljivo ustvari. Mi posjedujemo veliku količinu arhivskih fotografija i video zapisa, jedan dio njih smo prije nekoliko godina, za rođendan 2016. godine, predstavili javnosti u jednom isto opuštenom tonu. Ove godine smo se odlučili za nešto vrlo slično, s tim da su i filmovi i fotografije, grubo sređeni, te posjetitelji mogu odmoriti malo i pogledati stare zapise.”, rekla je Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH.

LIFE:  (FOTO) Krcat grad: Topla ljetna noć privukla Sarajlije da prošetaju gradom

Projekat arhivskih filmova iziskuje podršku fondacije za kinematografiju uz koju će se filmovi i video zapisi moći dodatno urediti i digitalizovati, te u konačnici pripremiti jedan reprezentativan film o historijatu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji bi bio dostupan javnosti, prenosi ba.n1info.com.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like