Kultura

Zenički BNP gostovao u Beču s predstavom u režiji Mirjane Karanović

0
Zenički BNP gostovao u Beču s predstavom u režiji Mirjane Karanović, Life.ba

Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica gostovalo je u Teatru Akzent u Beču sa predstavom “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” rediteljice Mirjane Karanović, u okviru nedavno uspostavljene i ugovorene dugoročne programske saradnje sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom u Austriji, prenosi Fena.

Prvo gostovanje je realizirano sa jednom od najuspješnijih predstava zeničkog BNP-a u posljednjih nekoliko sezona, za koju režiju potpisuje regionalno priznata i višestruko nagrađivana glumica i rediteljica. Rađena je prema tekstu mlade bh. dramske spisateljice Tanje Šljivar, saopćeno je iz BNP-a Zenica.

Predstava “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” prošle je godine, kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine, imala i izuzetno uspješnu međunarodnu turneju u Švicarskoj u okviru velike manifestacije koja je za cilj imala promociju recentne umjetničke produkcije zemalja zapadnog Balkana.

Riječ je o drami koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, a i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja da se vlastiti život prepriča nepoznatoj osobi tokom jedne večeri.

U ovoj duodrami igraju Mirjana Karanović i Enes Salković, mladi glumac BNP-a Zenica koji je za ovu ulogu dobio i Sterijinu nagradu.

LIFE:  Učenicima s Balkana pružena prilika da besplatno pohađaju sedam srednjih škola u Turskoj

Predstava je ostvarila izuzetno značajan i zapažen uspjeh na međunarodnim gostovanjima i festivalima na kojima je do sada ukupno osvojila devet nagrada, i to na 61. Sterijnom pozorju u Novom Sadu, 15. festivalu bh. drame, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici, 11. JoakimInterFestu, Festivalu “Zaplet 08” u Banjoj Luci, Gavellinim večerima u Zagrebu, Zlatnom lavu u Umagu i brojnim drugim festivalima.

Početkom naredne umjetničke sezone, 27. oktobra, ugovoreno je i naredno gostovanje predstave BNP-a Zenica u Beču, kada će biti izvedena predstava “Drang nach Westen” (“Prodor na Zapad”) u režiji Lajle Kaikčije, a prema dramskom tekstu bh. spisatelja Dragana Komadine, što će biti još samo jedna u niza dogovorenih aktivnosti sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom u Beču, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP-a Zenica.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like