Znak priznanja za doprinos filmskoj umjetnosti – Paul Joseph Schrader dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva

- Advertisement -

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, američkom reditelju i scenaristu Paulu Josephu Schraderu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Schraderu će biti uručeno 13. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma Kockar, sa Oscarom Isaacom i Tiffany Haddish u glavnim ulogama.

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“. Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, Taksist, osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, Blue collar, režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao Hardcore, Američki žigolo, Ljudi mačke, Mishima i Grad zločina.

PROČITAJTE JOŠ:  Zahlađenje je bilo "kratkog daha": Krajem sedmice stižu temperature do 30 stepeni

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film Prvi reformirani, koji je i režirao. Kockar, film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Schrader će na 28. Sarajevo Film Festivalu održati Masterclass 13. augusta u 11 sati, čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji program Talents Sarajevo. Razgovor će moderirati selektorica i rediteljica Bianca Lucas.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužna vijest: Alisa Kustura izgubila životnu bitku sa teškom bolešću

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine, prenosi ba.n1info.com.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...