Afganistanske sportistkinje uspješno evakuirane u Australiju

- Advertisement -

Članice ženske nogometne reprezentacije bile su među grupom sportistkinja koje su uspješno evakuirane iz Afganistana. Vijest je u ponedjeljak navečer potvrdilo udruženje profesionalnih nogometaša FIFPro.

Otkako su talibani nasilno preuzeli vlast u zemlji zabrinutost za afganistanske sportistkinje rasla je svakim novim danom. U ponedjeljak je napravljen prvi korak kako bi one konačno bile na sigurnom.

FIFPro, svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša, koje je uvelike uključeno u napore da se afganistanske sportistkinje izvuku iz zemlje, potvrdilo je da je obavljena grupna evakuacija u Australiju bez navođenja brojeva.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Starom Gradu: Bačena bomba na kuću načelnika Irfana Čengića

– Zahvalni smo australijskoj vladi na evakuaciji velikog broja žena, nogometašica i drugih sportistkinja iz Afganistana. Ove mlade žene, i kao sportistkinje i aktivistice, bile su u opasnoj situaciji, i u ime njihovih kolegica i vršnjakinja iz drugih zemalja širom svijeta zahvaljujemo međunarodnoj zajednici što im je pritekla u pomoć – navodi se u saopćenju FIFPro-a, prenosi Deutsche Welle.

Khalida Popal, bivša kapitenka afganistanskog ženskog nogometnog tima koja je postala direktorica tima, a sada živi u Danskoj, pozdravila je evakuaciju kao važnu pobjedu.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajramska poruka reisa Kavazovića: Molitvom se prisjetimo braće i sestara u Gazi i Ukrajini

– Posljednjih nekoliko dana bilo je izuzetno stresno, ali danas smo ostvarili veliku pobjedu – rekla je Popal, koja je bila među timom advokata i savjetnika FIFPro-a koji rade sa vlastima u šest zemalja, uključujući Australiju, SAD i Veliku Britaniju, da se sportisti i njihove porodice nađu na listama za evakuaciju.

– Nogometašice su bile hrabre i snažne u kriznim trenucima i nadamo se da će imati bolji život izvan Afganistana – rekla je Popal.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...