Amnesty International tvrdi da ima dokaze o ruskim zločinima u okolini Kijeva

- Advertisement -

Amnesty International saopćio je u petak kako ima uvjerljive dokaze da su ruski vojnici počinili ratne zločine, među kojima i vansudske egzekucije civila kada su okupirali regiju u blizini ukrajinske prijestolnice u februaru i martu.

 

Civili su također bili izloženi zlostavljanjima kao što su “neselektivna pucnjava i mučenja” u rukama ruskih snaga tokom njihovog neuspjelog pokušaja osvajanja Kijeva u ranim fazama invazije koju je Kremlj pokrenuo 24. februara, navodi u izvještaju grupa za ljudska prava.

– To nisu izolirani incidenti. Oni su itekako dio modela ponašanja gdjegod ruske snage preuzmu kontrolu nad gradom ili selom – izjavila je Donatella Rovera, visoka savjetnica za odgovor na krize u Amnestyju, na konferenciji za novinare u Kijevu.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Rusija, koja naziva svoju invaziju “specijalnom operacijom” razoružavanja Ukrajine i zaštite od fašista, negira da su njeni vojnici počinili zlostavljanja. Kijev i njegovi zapadni saveznici tvrde da su navodi o fašizmu lažno opravdanje za neisprovociranu agresiju.

Ukrajinske vlasti tvrde da istražuju više od 9.000 potencijalnih ratnih zločina ruskih vojnika. Međunarodni krivični sud također istražuje navodne ratne zločine.

PROČITAJTE JOŠ:  Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Izvještaj Amnestyja posljednji je koji dokumentira navodne ratne zločine koje su počinili ruski vojnici kada su okupirali regiju sjeverozapadno od  Kijeva, neđu kojima i mjesto Buča, gdje je prema navodima ukrajinskih vlasti više od 400 civila ubijeno. Moskva je odatle povukla svoje trupe početkom aprila, prenosi Reuters

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...