ANALIZA – Britanski sektor maloprodaje nada se oporavku nakon ublažavanja restrikcija

- Advertisement -

Sektor maloprodaje u Velikoj Britaniji, koji je pretrpio veoma težak udarac zbog strogih mjera uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa, pokušava se oporaviti i nastaviti s radom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok postepeno počinju s aktivnostima, unutar sektora maloprodaje nadaju se da će se postepeni porast povjerenja potrošača u državi odraziti i na prodaju.

Prema podacima Britanskog maloprodajnog konzorcija (BRC), trgovine u maloprodaji su zbog restriktivnih mjera tokom globalne pandemije zabilježile gubitak prihoda od prodaje koji iznosi blizu 30 milijardi funti ili 34,5 milijardi eura.

Također, prema podacima Britanskog istraživačkog centra za maloprodaju (CRR), samo tokom 2020. godine posao u maloprodajnom sektoru izgubilo je 176.700 ljudi.

Helen Dickinson, šefica BRC-a, izjavila je da je vrlo važno da su od 12. aprila ponovo otvorene trgovine u toj državi.

“Trgovci na malo su uzbuđeni što ponovo otvaraju vrata svojim kupcima. U prethodnom periodu zabilježeni su milionski izdaci kako bi se provodile mjere protiv COVID-19 u trgovinama. Već sedmicama su se obavljale pripreme za ponovno otvaranje trgovina”, rekla je Dickinson.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća: Sarajlija poginuo kod Vlasenice

Mnogi poznati trgovinski lanci, poput britanske Arcadia Group, u okviru koje posluju brojni poznati brendovi kao što su TopShop, Burton i Dorothy Perkins, te Edinburgh Woolen Mill Group i Debenhams bankrotirali su tokom 2020. godine.

S druge strane, trgovine na malo koje posluju samo online, kao što su Boohoo i Asos, uspjeli su proširiti bazu kupaca tokom pandemije koronavirusa.

Asos, vodeća britanska kompanija za prodaju odjeće putem interneta, povećala je prodaju za 24 posto u posljednjih šest mjeseci, kao i dobit sa 30,1 miliona funti, odnosno 34,6 miliona eura, na 106,4 miliona funti ili 122,4 miliona eura.

Asos je za 395 miliona funti ili 454,9 miliona eura kupio brendove kao što su TopShop, Topman, Miss Selfridge i HIIT, koji su poslovali u sklopu Arcadia Group, koja je bankrotirala.

U okviru ublažavanja epidemioloških mjera i ograničenja nakon 97 dana, 12. aprila su ponovo otvorene trgovine, teretane i biblioteke. Dozvoljen je rad i bazenima, zoološkim vrtovima i drugim mjestima za zabavu na otvorenom.

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga za tijelom male Danke Ilić i dalje traje

Putovanja unutar zemlje su nastavljena, a članovima istog domaćinstva također je dozvoljeno da putuju zajedno. U okviru ublažavanja mjera, dozvoljeno je održavanje vjenčanja i svadbi uz prisustvo do 15 ljudi i sahrana uz prisustvo do 30 ljudi.

U okviru treće faze ublažavanja mjera, koja počinje 17. maja, na otvorenom će se moći okupljati do 30 ljudi, u zatvorenom prostoru do šest osoba, a restorani i barovi počet će primati goste i u zatvorenom.

Bit će omogućen i rad u zatvorenom mjestima za zabavu, uključujući muzeje, pozorišta i kina, a planirano je da budu dozvoljene i druge aktivnosti na otvorenom uz ograničen broj učesnika.

Sektor ugostiteljstva ponovo će moći pružati usluge kao i ranije, a bit će dozvoljeno i prisustvo vjenčanjima do 30 osoba.

U četvrtoj fazi, koja će biti implementirana 21. juna, planirano je uklanjanje svih ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...