Life news

Austin: SAD se neće upuštati u zveckanje nuklearnim oružjem

0
Austin: SAD se neće upuštati u zveckanje nuklearnim oružjem, Life.ba

Američki ministar odbrane Lloyd Austin prisustvovao je danas sastanku ministara odbrane 40 zemalja, članica NATO-a i zemalja koje nisu članice NATO-a, u zračnoj bazi u Njemačkoj nakon kojeg je poručio da će se grupa sastajati jednom mjesečno kako bi razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine u borbi protiv invazije Rusije.

Na pres-konferenciji nakon sastanka Lloyd je upitan je li zabrinut da će iz Rusije biti prijetnje nuklearnim oružjem zbog toga što saveznici Ukrajini dostavljaju teško naoružanje, američki ministar odbrane je rekao da je takva retorika “vrlo opasna i beskorisna” te da “sve strane gube” u nuklearnom ratu, javlja BBC.

– Nećemo se upuštati u zveckanje oružjem – rekao je on.

Na pitanje o eksplozijama u Moldaviji i da li je zabrinut da bi se sukob mogao preliti izvan Ukrajine, Austin kaže da SAD još uvijek ispituju uzrok eksplozije, ali je rekao da “svakako ne žele vidjeti bilo kakvo prelijevanje”.

LIFE:  Vlada Kantona Sarajevo osudila izjavu Stjepana Kljuića o ministrici Naidi Hota-Muminović

Austin je u svom obraćanju komentarisao izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da postoji “ozbiljan” i “stvarni” rizik od Trećeg svjetskog rata, te rekao da će SAD i međunarodna zajednica “učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju da se to ne izmakne kontroli”.

Međutim on je ponovio da su “prijetnje” o upotrebi nuklearnog oružja “opasne i beskorisne”.

– Postojala je “uvijek mogućnost da se stvari mogu dogoditi”, ali bilo je pogrešno “spekulirati o upotrebi nuklearnog oružja” – rekao je Austin.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like