Baerbock: Paket sankcija Rusiji uključuje plinovod Sjeverni tok 2

- Advertisement -

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je kako Njemačka priprema “snažan” paket sankcija protiv Rusije ako napadne Ukrajinu, uključujući i plinovod Sjeverni tok 2, prenosi dpa.

Također je čvrsto stala iza njemačkog odbijanja da pošalje oružje Ukrajini kako bi pomogla zemlji u odbrani od ruske agresije.

Nespremnost Njemačke da se pridruži drugim članicama NATO-a, poput Sjedinjenih Država, Britanije i baltičkih zemalja, iznenadila je saveznike i frustrirala prozapadnu vladu u Kijevu.

PROČITAJTE JOŠ:  U 115. godini umro najstariji čovjek na svijetu

Nova vlada lijevog centra Olafa Scholza rekla je da radi na smirivanju krize, ali je isključila slanje oružja, što je stav koji je zauzela i bivša vlada Angele Merkel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je za CNN da “ništa nije isključeno” kada su u pitanju sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju.

Rekla je kako su mogući isključenje Rusije iz međunarodnog SWIFT bankarskog sistema ili ciljanje na Sjeverni tok 2. Istaknula je da Evropa traži rješenje putem pregovora, ali i da se priprema za najgore.

PROČITAJTE JOŠ:  Katolici slave veliki blagdan: Uskršnja misa u katedrali Srca Isusova okupila vjernike uz pjesmu i molitvu

Plinovod Sjeverni tok 2, za dovođenje ruskog plina u Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu, koji je dovršen, ali još nije u funkciji, izaziva podjele jer Ukrajina uveliko zavisi o naknadama za tranzit plina. U međuvremenu je Washington kritizirao da se povećava energetska zavisnost Evrope o Moskvi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...