Life news

Baerbock: Paket sankcija Rusiji uključuje plinovod Sjeverni tok 2

0
Baerbock: Paket sankcija Rusiji uključuje plinovod Sjeverni tok 2, Life.ba

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je kako Njemačka priprema “snažan” paket sankcija protiv Rusije ako napadne Ukrajinu, uključujući i plinovod Sjeverni tok 2, prenosi dpa.

Također je čvrsto stala iza njemačkog odbijanja da pošalje oružje Ukrajini kako bi pomogla zemlji u odbrani od ruske agresije.

Nespremnost Njemačke da se pridruži drugim članicama NATO-a, poput Sjedinjenih Država, Britanije i baltičkih zemalja, iznenadila je saveznike i frustrirala prozapadnu vladu u Kijevu.

Nova vlada lijevog centra Olafa Scholza rekla je da radi na smirivanju krize, ali je isključila slanje oružja, što je stav koji je zauzela i bivša vlada Angele Merkel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je za CNN da “ništa nije isključeno” kada su u pitanju sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju.

LIFE:  EU uvezla najviše ruskih energenata od početka invazije, a pojedinačno Njemačka

Rekla je kako su mogući isključenje Rusije iz međunarodnog SWIFT bankarskog sistema ili ciljanje na Sjeverni tok 2. Istaknula je da Evropa traži rješenje putem pregovora, ali i da se priprema za najgore.

Plinovod Sjeverni tok 2, za dovođenje ruskog plina u Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu, koji je dovršen, ali još nije u funkciji, izaziva podjele jer Ukrajina uveliko zavisi o naknadama za tranzit plina. U međuvremenu je Washington kritizirao da se povećava energetska zavisnost Evrope o Moskvi.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like