Life newsNauka

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada

0
Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada, Life.ba

Na području spalionice otpada Simmeringer Haide u glavnom gradu Austrije nedavno je otvoreno prvo istraživačko postrojenje u svijetu u kojem stručnjaci iz različitih oblasti rade na energetskim rješenjima budućnosti i proizvodnji zelenih goriva.
S kapacitetom od jednog megavata, eksperimentalno postrojenje funkcioniše gotovo na industrijskom nivou. Koristeći tehnologiju jedinstvenu u svijetu, od drvenog otpada, otpadnog mulja i ostataka od proizvodnje papira koji se pročišćavaju i pretvaraju u sirovu naftu, nastaje sintetski plin. Plin se koristi, između ostalog, za proizvodnju obnovljivog dizelskog goriva kao alternativi običnom dizelu proizvedenom iz fosilnih goriva. Srednjoročni cilj projekta je proizvodnja zelenog goriva – CO2 neutralnog dizela – iz dobijene sirove nafte.
Ovo postrojenje bi u budućnosti moglo proizvesti do 10 miliona litara zelenog goriva godišnje, štiteći tako okoliš od 30.000 tona fosilnog ugljičnog dioksida. Tolika količina goriva bila bi dovoljna za snabdijevanje cijelog voznog parka bečkih gradskih autobusa.

LIFE:  Švedska ministrica vanjskih poslova potpisala zahtjev za pridruživanje NATO savezu

Beč će proizvoditi zeleno gorivo iz otpada, Life.ba
“Zahvaljujući ovom postrojenju ponovno prednjačimo u istraživanjima na području energetske tranzicije. Ovakvi inovativni pristupi potrebni su nam na putu do klimatske neutralnosti ali i za poboljšanje sigurnosti snabdijevanja gorivom”, naglasio je član gradske vlade za privredu i finansije Peter Hanke.
U sklopu projekta ‘Waste2Value’ radit će se i na proizvodnji obnovljivog plina ili vodika. Ova se tehnologija može primjenjivati u različitim područjima kao što su poljoprivreda, zračni ili teretni saobraćaj te cestovni prijevoz putnika.

Photo:
(c) Wien Energie/ Michael Horak
(c) Wien Energie/ Max Kropitz


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like