Bečki Belvedere prodaje ‘Poljubac’ Gustava Klimta kao NFT

- Advertisement -

Galerija Belvedere u Beču pripremila je jedinstven događaj za Dan zaljubljenih. Na prodaju su dali poznato remek djelo Gustava Klimta. Međutim, u ponudi nije original, nego jedinstveni digitalni isječci odnosno tokeni. Svaki od 10.000 kupaca ovih NFT-ova će dobiti certifikat i mogućnost da doda svoju poruku.

“Poljubac” Gustava Klimta, jedno od najpoznatijih umjetničkih djela u svijetu i centralni eksponat zbirke bečke galerije Belvedere, bit će pretvoren u nezamjenjivi token, takozvani NFT (non fungible token). Galerija je pripremila digitalnu kopiju “Poljupca” u visokoj rezoluciji i podijelila je na male dijelove veličine 100 x 100. Time je stvoreno 10.000 dijelova i svaki od njih postaje nepogrješiv token.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo priznao da je zadavio malenu Danku Ilić: Otkrio ko mu je pomogao da se riješi tijela

Svih 10.000 NFT-ova je na prodaju po cijeni od oko 1.850 € po komadu i dijeli se po principu slučajnosti, tako da kupci ne mogu dobiti unaprijed odabrani komad. Prijave na web stranici www.thekiss.art počele su krajem januara. Digitalni isječci su pretvoreni u jedinstvene komade putem blockchaina, što garantuje da je svaki NFT u opticaju samo jednom i da ga nije moguće krivotvoriti ili kopirati.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici: I danas vrištim u snu

– S obzirom na veličinu svjetskog tržišta, ovaj mali broj dijelova i činjenica da je svaki nepogrješiv ih čine tako dragocjenim – rekao je direktor Belvedere, Wolfgang Bergmann.

Izdavanje tokena, takozvani drop, odvija se na Dan zaljubljenih, 14. februara. Putem web stranice thekiss.art zainteresirani mogu dodati odabranu poruku ili posvetu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...