Beograd: Porfirije ustoličen za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve

- Advertisement -

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu, čime je preuzeo sva prava i dužnosti koje mu po crkvenom Ustavu i kanonima pripadaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva: panagiju, žezlo i belu panu. Potom se obratio prisutnima, istakavši da je služba patrijarha služba prvog među jednakima.

“Nastojaću da, u meri svojih mogućnosti, negujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli”, rekao je on.

Porfirije je dodao da će nastaviti da povezuje ljude, kao što je to činio u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su mu postale druge domovine.

Patrijarh se osvrnuo i na aktuelnu pandemiju koronavirusa i rekao da su svi svesni ogromnih žrtava i stradanja od te bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:  U Istočnom Sarajevu uhapšen Đorđe Ždrale?

“Moramo da budemo snažni, ali i trezveni. Da nama ne ovlada strah i da znamo i da svaki telesno zdrav čovek može biti mnogo gori virus. Neka nam primer ove pandemije pokaže koliko smo povezani i upućeni jedni na druge i kako je možemo pobediti samo međusobnom pažnjom”, rekao je Porfirije.

Molitvenoj svečanosti prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srbije, predstavnici svih verskih zajednica, a patrijarh Porfirije će kasnije biti ustoličen i u istorijskom sedištu srpskih poglavara u Pećkoj patrijaršiji. O tom datumu, javnost će biti naknadno obaveštena.

Mitropolit Porfirije izabran je u četvrtak za 46. patrijarha na Saboru SPC-a koji je prvi put održan u Hramu Svetog Save.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

On je rođen u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, a poslediplomske studije završio je u Atini 1990. Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za predsednika savet je izabran 2008.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...