Life news

Bera: Novi soj koronavirusa u FBiH još nije detektovan, ali se može očekivati (VIDEO)

0

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera izjavila je da u Federaciji BiH dosad nije detektovan omikron soj koronavirusa, ali da se uskoro može očekivati da bude i kod nas detektovan.

Bera je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH istakla da je u posljednjih 15 dana sekvencionirano 150 uzoraka, da su svi ti uzorci delta soj, te da ovaj novi soj još nije detektovan.

Bera je iznoseći najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH navela da je u zadnjih 15 dana incidenca 143 slučaja na sto hiljada stanovnika, s tim što je u pet kantona visok nivo prijenosa, a to su Sarajevski, Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanski, Posavski i Zapadno-hercegovački kanton.

Ono što je, po njenim riječima, konstanta u zadnje vrijeme, to je broj hospitaliziranih i kreće se uvijek oko 500 osoba. Trenutno su 543 osobe oboljele od Covid -19 na bolničkom liječenju, od kojih je 8,7 posto ili 47 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

– Prema dostavljenim podacima, od 463 hospitalizirane osobe sa podatkom o cijepnom statusu, njih je 86,4 necijepljeno ili nepotpuno cjepljeno. Ovaj podatak govori o značaju cijepljenja na koji stalno ukazujemo, a posebno sada u svjetlu otkrivanja nove varijante Covid-19 virusa, omikrona, koji izaziva zabrinutost – navela je Bera.

LIFE:  Obrvan objavio širi spisak igrača za Euro 2022.

Također, kako je dodala, stalno zabrinjava visok broj umrlih osoba, a u protekloj sedmici prijavljena su 123 smrtna slučaja.

– I pored toga što postoje dovoljne količine i različita cjepiva, te je omogućeno cjepljenje i izbor cijepiva stanovništvu, u zadnjih 15 dana je samo za 1,3 obuhvat cijepljenjem povećan, tako da je prvom dozom cijepljeno 28,8 posto našeg stanovništva, a drugom 25,12 posto stanovništva – dodala je Bera.

Osim slabog procenta vakcinisanih, Bera je naglasila i propuste u kontinuiranom pridržavanju mjera, te upozorila da to može biti velika prijetnja u narednom periodu kada dolaze praznici.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like