Biciklisti iz 42 zemlje poslali prijave za Svjetsko prvenstvo u Istočnom Sarajevu

- Advertisement -

Tačno tri sedmice ostalo je do otvaranja Svjetskog prvenstva u biciklizmu za amatere u Istočnom Sarajevu (5 – 10. oktobar), a zaključno sa jučerašnjim danom prijave za učešće stigle su iz 42 zemlje svijeta sa četiri kontinenta – Evrope, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Australije.

Uprkos nestabilnoj epidemiološkoj situaciji u cijelom svijetu, prijave stižu sa svih meridijana i paralela, a u narednim danima treba očekivati povećanje broja takmičara. Do sada je učešće potvrdilo oko 450 biciklista, što je ogroman uspjeh ako se zna da je broj učesnika na kvalifikacionim trkama praktično prepolovljen u odnosu na period prije pandemije. Do prvenstva koje će zvanično biti otvoreno 5. oktobra ostalo je da se održe još trke u Švajcarskoj i Luksemburgu, pa je realno da poslije tih takmičenja stigne još dosta prijava onih koji ispune normu.

PROČITAJTE JOŠ:  NovamaS ponovo pokazala humanost, na modnoj reviji skupila 1.325 KM za Nikolinu Pejičić

– Uzevši u obzir okolnosti i činjenicu da je u kalendaru ostalo 12 od 25 planiranih kvalifikacionih trka možemo da budemo prezadovoljni. U stalnom smo kontaktu sa menadžerom Granfondo svjetske serije Ervinom Vervekenom, sve se odvija po planu. Koliko vidim, problem će imati takmičari iz Australije iako ih se dosta prijavilo, jer su tamošnje vlasti vrlo striktne po pitanju napuštanja zemlje i kovid protokola. Ipak, mislim da ćemo ugostiti značajno veći broj od do sada prijavljenih – rekao je direktor prvenstva Vladimir Kuvalja.

Pripreme za organizaciju događaja ulaze u samu završnicu, a iskustva sa kvalifikacione trke koja je održana sredinom avgusta značajno su olakšala proces kako bi sve bilo spremno i kako bi se Republika Srpska i BiH u najboljem svjetlu predstavile svijetu. Prvi test je, dakle, položen najvišim ocjenama, a sada je ispred svih, kako grada domaćina, tako i organizatora, te partnera u organizaciji Olimpijskog centra Jahorina velika odgovornost.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon tuče maloljetnika u Hrasnom, oglasio se MUP KS-a

– Ne sumnajm da ćemo biti na visini zadatka. Mnogo stvari već smo riješili, ostalo je naravno još dosta posla, ali smo uhodana ekipa koja je već pokazala de se ne plaši izazova – rekao je izvršni direktor Svjetskog prvenstva Goran Guska.

Prva trka zakazana je za 6. oktobar kada će biti vožen individualni hronometar, dan kasnije je timski hronometar, pa slijedi dan pauze, a potom će biti vožena mediofondo trka. Veliko finale je u nedjelju 10. oktobra kada je na programu granfondo trka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...