Biden: Borba protiv Putina nova je bitka za slobodu

- Advertisement -

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas u Varšavi da ruska invazija na Ukrajinu prijeti da poremeti globalnu sigurnost te da se svjetske demokratije moraju pripremiti za dugu borbu protiv autokratije.

– Zapad je sada jači, ujedinjeniji nego što je ikada bio. Moramo se osposobiti za dugu borbu koja je pred nama – rekao je Biden stotinama okupljenih poljskih izabranih dužnosnika, studenata i osoblja američke ambasade, od kojih su mnogi držali zastave Sjedinjenih Američkih Država, Poljske i Ukrajine.

Nazvavši borbu protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina “novom borbom za slobodu”, Biden je rekao da je Putinova želja za “apsolutnom vlašću” strateški neuspjeh za Rusiju i direktan izazov evropskom miru koji je uglavnom prevladao od Drugog svjetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ:  Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Primjedbe u kraljevskom dvorcu u Varšavi uslijedile su nakon što je Biden dao nova sigurnosna obećanja Ukrajini i nazvao Putina “krvnikom” tokom sastanka s izbjeglicama koje su pobjegle od rata u Ukrajini u poljsku prijestolnicu.

Biden, koji je preuzeo dužnost prošle godine nakon nasilno osporavanih izbora, obećao je vratiti demokratiju kod kuće i ujediniti demokratije u inostranstvu kako bi se suprotstavio autokratima, uključujući ruskog predsjednika i kineskog čelnika Xi Jinpinga.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. februara testirala je to obećanje i zaprijetila da će pokrenuti novi Hladni rat tri desetljeća nakon raspada Sovjetskog Saveza, javio je Reuters.

PROČITAJTE JOŠ:  Zemljotres u Hrvatskoj: Dobro je zadrmalo

Američki predsjednik završava trodnevne hitne sastanke u Evropi s G7, Evropskim vijećem i NATO-om s ciljem izgradnje jedinstvenog pristupa za osujećivanje Putina.

Nakon sastanka s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, Biden je ponovio “svetu” posvećenost Washingtona sigurnosnim garancijama unutar NATO-a, čiji je Poljska članica.

Ukrajina nije članica zapadnog vojnog saveza, a Sjedinjene Države su oprezne od uvlačenja u direktni sukob s nuklearno naoružanom Rusijom, ali Washington se obavezao braniti svaki pedalj teritorija NATO-a, prenosi AFP.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...